Nieuws Actueel

Glastuinbouw waarschuwt voor grote financiële problemen sector

Met de extreem hoge energieprijzen komt 40 procent van de bedrijven in de glastuinbouw in de financiële problemen, waarschuwt Glastuinbouw Nederland. Volgens de koepelorganisatie zijn er nu crisismaatregelen nodig om de sector en de nationale klimaattransitie overeind te houden.

ANP 5 juli 2022

ANP050722173 1

De organisatie stelt dat de overgang naar duurzame energie door de hoge gasprijzen "enorm in de vertraging" komt. Door het dure gas is de subsidie om versneld te verduurzamen onvoldoende om lopende en nieuwe duurzaamheidsprojecten overeind te houden.

De organisatie zegt verder dat een borgstellingskrediet glastuinbouwbedrijven op korte termijn de benodigde financiële lucht kan geven. "Bedrijven moeten immers financieel fit zijn om de energietransitie te maken. Ook Europa biedt vergroeningshulp. Een aantal EU-lidstaten benut de opgerekte Staatssteunkaders en de crisisreserve al maximaal om hun telers ondersteunen. Nederland doet dit niet", aldus Glastuinbouw Nederland. "Dit leidt tot oneerlijke concurrentie, de kostprijzen voor de Nederlandse teler zijn fors hoger dan die voor buitenlandse telers", vervolgt de belangenclub.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws