Nieuws Actueel

Glastuinder kan ook eens lachen

Joris Zwetsloot 23 december 2015

Tuinders Tomaten Tuiniersbedrijven

Na vele magere jaren gaat het de Nederlandse glastuinders dit jaar voor de wind. De Russen mogen hun producten dan nog steeds boycotten, de slechte oogst in Spanje stuwt hun winst op, aldus De Volkskrant.

De Russische boycot van voedingsmiddelen uit de EU, die de glasgroentetelers een omzetdaling van zeker 5 procent heeft bezorgd, duurt nog steeds voort. Maar die inkomstenderving wordt dit jaar ruimschoots gecompenseerd door een bijzonder slechte oogst in Spanje. De tuinders daar zijn de grootste concurrenten van de Nederlandse kassenboeren.

"Bloedjeheet", was het deze zomer in Spanje. Het was per etmaal gemiddeld 2 graden warmer dan normaal, zegt Robbert de Jong, de marketingman van Looije. Omdat de Spaanse gewassen vaak alleen worden beschermd door plastic koepels, was deze temperatuurstijging genoeg om de oogsten daar te laten mislukken en de prijzen op te drijven. Die van komkommers schoten ruim 40 procent omhoog ten opzichte van 2014. Paprika's kosten meestal 1 euro per kilo, maar brachten dit jaar 25 cent meer op. De gemiddelde prijs voor tomaten lag zo'n 9 procent hoger in 2015. De lagere kosten voor energie waren een extra meevaller die het inkomen van de Nederlandse tuinbouwers ten goede kwam.

PlagenToch gaat het de glastuinders nog niet voor de wind. Toenemende concurrentie uit Spanje, Israël en Marokko, de Russische boycot sinds vorig jaar, paniek over de dodelijke EHEC-bacterie in 2011, sterk stijgende energieprijzen in 2009, er liggen volgens Nico Ruiten altijd plagen op de loer. De voorzitter van LTO Glaskracht, de ondernemersorganisatie voor glastuinders, zag zijn aanhang in de afgelopen tien jaar met de helft slinken. Hij voorspelt dat het aantal glastuinders het komende decennium waarschijnlijk weer halveert.