Nieuws Actueel

Glencore herstelt op wisselvallige beurs

Van onze redactie 29 september 2015

Image 5285977

,,De bewegingen op de beurzen zijn behoorlijk groot. Maandag werd de herstelrally van vrijdag weggevaagd en dinsdag leek bij de opening het luik naar de bodem te zijn opengezet. De AEX veerde echter vanaf de vorige bodem van 405 punten weer wat op", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. De handelaar verwacht dat de markt richting het einde van de slechte beursmaand september nog wat verder kan opveren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend nagenoeg onveranderd op 412,17 punten. De MidKap steeg een fractie tot 611,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 0,5 procent.

Glencore

Glencore klom 9 procent. De Brits-Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwer raakte maandag bijna 30 procent aan beurswaarde kwijt door zorgen over de schuldenpositie van het bedrijf en trok de rest van de sector mee omlaag. Andere mijnbouwers als Anglo American en BHP Billiton toonden ook wat herstel met plussen van 0,7 en 0,3 procent.

In de AEX stond kabelaar Altice onderaan met een verlies van 4,4 procent. Verzekeraar Delta Lloyd was de sterkste stijger met een plus van 4,7 procent. Hekkensluiter in de MidKap was biotechnologiebedrijf Galapagos met een min van 5,8 procent. Grootste stijger was bodemonderzoeker Fugro met een winst van 4,8 procent.

Volkswagen

In Frankfurt zakte Volkswagen 0,5 procent. Het aandeel Volkswagen wordt verwijderd uit de duurzaamheidsindex van Dow Jones vanwege het uitstootschandaal bij het Duitse autoconcern. BMW en Daimler stegen in Frankfurt 1,5 en 1,1 procent. In Parijs noteerde Renault vlak, terwijl PSA Peugeot Citroën 1,3 procent won.

De euro was met 1,1230 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het einde van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 44,82 dollar. Een vat Brentolie kostte ook 0,9 procent meer, op 47,75 dollar.

EPA Archiefbeeld