Nieuws Actueel

'Go with the flow' op het Noordzeekanaal

Bram de Vrind 19 augustus 2015

Sail foto amsterdam ij 425

Hoewel er woensdag honderden boten in alle soorten en maten op het Noordzeekanaal varen, lijkt het vooralsnog soepel te gaan op het water. 'Go with the flow', roept de waterpolitie een schipper toe die dwars het kanaal oversteekt. "Let op, er geldt eenrichtingsverkeer", verduidelijkt een collega.

Als rond 10.15 uur de Clipper Stad Amsterdam de sluizen doorvaart, is de Sail-In Parade officieel begonnen. Meer dan vijftig tall ships, grote zeilschepen, varen mee. Maar er valt nog genoeg ander moois te zien op het Noordzeekanaal, zoals het schip van Team Brunel, de Nederlandse deelname aan de Volvo Ocean Race, maar ook een vloot historische botters en de Ecolution van wijlen Wubbo Ockels.

De sfeer op het water zit er goed in, helemaal als rond 11.30 uur de zon doorbreekt. Op de bootjes klinkt muziek, opvarenden zwaaien naar de kant en de mobieltjes gaan volop de lucht in om foto's te maken van de bijzondere zeilschepen en hun bemanning als die bijvoorbeeld in de metershoge masten klimt. Ook op de wal hebben honderden toeschouwers een stoeltje uitgeklapt om niks van het schouwspel te hoeven missen.