Nieuws Actueel

Godfather Blatter ruimt veld

Rik Nizet 2 juni 2015

Blatter vertrekt bij fifa stapt op corruptie groot

Amper vier dagen na zijn herverkiezing als voorzitter van de FIFA heeft Sepp Blatter zijn afscheid aangekondigd. De 79-jarige Zwitser proeft naar eigen zeggen te weinig steun vanuit de voetbalwereld om nog vier jaar door te gaan. Zichtbaar aangeslagen maakte Blatter dinsdagavond op het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond bekend dat hij na zeventien roerige jaren stopt.Lees ook:Unieke kans op hervormingenFBI klopt aan bij BlatterBlatter blijft in zadelGodfather van corrupt systeemSponsors vrezen reputatieschade

"Ik heb weliswaar een mandaat gekregen van de FIFA-leden, maar ik voel niet dat ik de steun heb van de hele voetbalwereld: de fans, de spelers, de clubs, de mensen die net als iedereen bij de FIFA voetbal ademen en er zo van houden'', zei Blatter. De aanwezige journalisten kregen geen gelegenheid vragen te stellen aan de vertrekkende preses. Blatter hield het bij het oplezen van een verklaring op de met spoed ingelaste persconferentie.

'Let's go FIFA'De bejaarde Zwitser had vrijdag in dezelfde stad, enkele kilometers verderop, nog uitbundig zijn herverkiezing als FIFA-voorzitter gevierd. "Let's go FIFA, let's go FIFA", jubelde hij. Hij haalde tevens in harde bewoordingen uit naar de Europese bond UEFA en diens voorzitter Michel Platini, die uiterst kritisch waren op Blatter. Amper vier dagen later was van die strijdlust echter niets meer over. Onduidelijk is wat in de tussentijd is gebeurd.

Nieuw omkoopschandaalDe FIFA werd vorige week, twee dagen voor de verkiezing, in verlegenheid gebracht door een nieuw omkoopschandaal. Op last van de Amerikaanse justitie werden zeven kopstukken van de mondiale bond opgepakt in Zürich, op verdenking van omkoping en corruptie. De geruchtenstroom draaide sindsdien op volle toeren, ook na de herverkiezing van Blatter die zijn Jordaanse uitdager Ali bin Al-Hussein met groot verschil versloeg (133-73).

ValckeJérôme Valcke, als secretaris-generaal van de FIFA de rechterhand van Blatter, werd dinsdag door The New York Times beschuldigd van het uitbetalen van 10 miljoen dollar aan smeergeld aan Jack Warner. Die voormalige vicevoorzitter van de FIFA uit Trinidad en Tobago is een van de voornaamste verdachten in het omkoopschandaal. De wereldvoetbalbond pleitte in een eerste reactie Valcke vrij van elke betrokkenheid bij de verdachte transactie. Enkele uren later kondigde Blatter echter zijn vertrek aan. De Zwitser laat, mogelijk uit angst voor nieuwe onthullingen, nieuwe verkiezingen uitschrijven die tussen december en maart 2016 worden gehouden.