Nieuws Actueel

Goed boeren met windmolens

Frank Timmers 26 november 2015

Goedboerenwindmolens1065

Na een lange procedure gaan de windmolens omhoog. Agrariërs noemen dit het vierde of vijfde gewas.

Het gelukzalige gevoel van drie windturbines opgebouwd te zien worden aan de Roosendaalse Vliet is Jan Denissen nog niet gegund. Nog niet, want het is slechts een kwestie van weken voor de koeienboer uit Nispen. 10 december, zo staat op de planning.

Omdat er te veel wind staat, blijven de torendelen en rotorbladen deze week aan de grond. "Tot acht seconde per meter mag het waaien, daarboven wordt er niet gehesen." Jan Denissen is een kenner geworden. Wat wil je, sinds 2012 is hij met 20 andere Roosendaalse agrariërs bezig om de windmolens omhoog te krijgen. "Als het de helft korter zou duren, begon ik er zo weer aan."

Hij zegt dat niet alleen omdat het geld dan eerder was binnengekomen. Hij heeft zich bovenal gestoord aan de lange proceduretijd voor zo’n klein windmolenpark. Drie molens, op de grond van drie van de 21 agrariërs. "Er zijn meer locaties onderzocht, in de richtingen van Nispen, Zegge en Wouw. Bij niet één stonden zo weinig woningen in de buurt als hier en ook voor de buisleidingenstraat en de hoogspanningsmasten zitten we hier goed. We hebben gemerkt dat het in Roosendaal niet meevalt om aan alle eisen van afstand te voldoen. Het is gooien op een dartbord en je moét in de roos gooien."

De huizen die er wél staan, worden niet gecompenseerd, zegt Denissen. "Toen we met ons plan begonnen, was daar geen sprake van dat we dit moesten." In die tijd is er meer veranderd. De woordvoerder van de 21 agrariërs merkt op dat er dertien jaar geleden niet werd gedacht aan participatie. "We hebben ons even afgevraagd of de groep groot genoeg is. We zijn er met 21 in geslaagd om voldoende eigen vermogen in te brengen en de rest te financieren. Over twee of drie jaar verwachten we geld te gaan verdienen aan de molen, dan hebben we 17 jaar alleen maar kosten gemaakt." Als de molens 15 jaar draaien, eindigen de financiering en de subsidieregeling. "We hopen dat de onderhoudskosten meevallen, want vanaf dat moment moeten we het doen met de opbrengst van de stroomprijs." Die stroom gaat van de drie molens naar de Zwaanhoefstraat, waar deze het net in gaat. Het is voldoende voor 5000 Roosendaalse huishoudens. Denissen hoopt dat er voldoende op aansluiten. "Omdat het groene stroom is, uit Roosendaal, prachtig toch." De droom om dikke winst te maken, is volgens Denissen sterk verdund. „Door de afbouw van subsidie. Voor zoiets moet je een groen hart hebben. In het begin noemden we dit het vierde of vijfde gewas, dat is weg."