Nieuws Actueel

'Goed gesprek' Spekman met Turkse PvdA'ers

Van onze redactie 19 november 2014

Volgens hem werden er wel vragen gesteld over de gebeurtenissen van vorige week, maar was er geen kritiek op de opstelling van de PvdA-top bij het vertrek van de twee Turkse Kamerleden. Wel werd de gang van zaken betreurd. ,,We gaan eendrachtig verder met het werken aan onze idealen'', aldus de woordvoerder.

Samsom Eerder noemde PvdA-leider Diederik Samsom het opstappen van Kuzu en Öztürk onvermijdelijk. De twee verlieten de PvdA omdat ze zich niet konden vinden in het integratiestandpunt van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Asscher stelt zich volgens hen te kritisch op tegenover een aantal conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland. Kuzu en Öztürk zijn inmiddels een eigen fractie begonnen.

Asscher heeft aangekondigd dat hij binnenkort gaat praten met een groep politiek actieve Turkse jongeren. Zij hebben hem geschreven dat ze zich niet herkennen in een onderzoek waaruit blijkt dat de meerderheid van de Turkse jongeren in Nederland sympathie zou koesteren voor terreurbewegingen als IS.