Nieuws Actueel

Goed half jaar voor prijsvechter EasyJet

Caroline Spilt 26 maart 2015

Easyjet vliegtuig middelgroot

Luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft het de afgelopen zes maanden beter gedaan dan zij zelf had verwacht. Gunstige wisselkoerseffecten en een fors lagere brandstofrekening gaven de Britse prijsvechter een zetje in de rug. Daardoor heeft het bedrijf mogelijk een bescheiden winst geboekt, waar het eerder nog uitging van een verlies.

Niet alleen easyJet maar ook de reiziger profiteert van de lagere brandstofprijzen, zei bestuursvoorzitter Carolyn McCall. Volgens haar dalen de ticketprijzen. Wel waarschuwde ze dat de olieprijs en valutakoersen de komende tijd wisselvallig zullen blijven. De boekingen voor de tweede jaarhelft liggen op ongeveer hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Gestage groeiEasyJet groeit gestaag, met name in grote markten als Frankrijk en Italië, en richt zich daarnaast nadrukkelijker op grotere luchthavens die ook voor zakelijke reizigers interessant zijn. Vanaf volgende week dient ook Schiphol als uitvalsbasis voor de prijsvechter, die er drie vliegtuigen en zo'n 120 medewerkers stationeert.

WinstDe winst voor belastingen in de eerste helft van het gebroken boekjaar, die eind deze maand wordt afgesloten, kan volgens easyJet oplopen tot 10 miljoen pond (13,6 miljoen euro). Het bedrijf sluit overigens niet uit dat het alsnog een verlies wordt, van maximaal 5 miljoen pond. Eerder voorspelde het een tekort tussen 10 en 30 miljoen pond.

Een verlies in de wintermaanden is voor luchtvaartmaatschappijen geen uitzondering omdat in die periode minder wordt gevlogen. Het meeste geld wordt doorgaans verdiend tijdens het veel drukkere zomerseizoen.