Aangeboden door de Belastingdienst

Podcast Actueel

Maak een goede start met deze tips over belastingzaken

Als startend zelfstandig ondernemer komt er veel op je af. De Belastingdienst heeft daarom samen met De Ondernemer een podcast gemaakt waarin starters in gesprek gaan met elkaar en een expert en tips krijgen over een aantal belangrijke onderwerpen. In dit artikel drie tips uit de podcast voor startende ondernemers.

Teun Ceelen 3 december 2019

Podcast Belastingdienst

Tip 1: check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting

Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heb je mogelijk recht op diverse aftrekposten, waardoor je minder belasting betaalt. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter bij de Belastingdienst, legt uit: ,,Iemand die naar de Kamer van Koophandel (KVK) gaat, voelt zich direct ondernemer. Voor de inkomstenbelasting ben je dat niet automatisch.” Om dat te checken is er de OndernemersCheck. Die geeft je een indicatie of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien of niet. De check let op continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid.

,,Als je start, vul je hem in op basis van je verwachtingen. Het is verstandig om de check nog eens te doen als je de aangifte inkomstenbelasting gaat invullen.” Dan weet je aan de hand van je actuele situatie of je recht hebt op bepaalde aftrekposten. De OndernemersCheck geeft starter Tjeerd Hoppenbrouwers houvast, hij is als online specialist aan de slag bij zijn bedrijf dat zijn eigen naam draagt. ,,Ik zie nu dat veel factoren bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting: met een KVK-inschrijving alleen ben je er niet.”

Tip 2: je administratie regelmatig bijhouden geeft inzicht in je bedrijf

Volgens Hoogerheijde geeft het bijhouden van je administratie je inzicht in je bedrijfsvoering. De administratie is immers een weergave van de geld- en goederenstroom van het bedrijf. Zo weet een ondernemer hoe de zaken ervoor staan. De weergave vormt tevens de basis voor het regelen van je belastingzaken. Zo ben je in staat om je btw-aangifte tijdig en goed te doen en fouten te voorkomen.

Guido de Bruin, eigenaar van duurzaam cateringbedrijf Krop en Kool, houdt zijn administratie consequent bij. ,,Dat doe ik iedere week een ochtend. Zo kan ik op elk moment kijken hoe het ervoor staat met de btw die ik moet betalen.” Handig om vooruit te plannen. Zo weet De Bruin hoeveel btw hij nog moet betalen én dus hoeveel er overblijft om bedrijfsinvesteringen mee te doen.

Tip 3: een zakelijke rekening helpt kosten gescheiden te houden

Een ondernemer kan de zakelijke kosten die hij maakt aftrekken van zijn opbrengsten, waardoor hij minder belasting betaalt. Voor privékosten geldt dat niet. In de praktijk komt het voor dat privékosten als zakelijk worden gerekend. ,,Dat je tussen het ondernemen door even snel een boodschap doet en per ongeluk de kosten op de zaak zet”, zegt Hoogerheijde. Starter De Bruin voorkomt dit: ,,Mijn zakelijke uitgaven doe ik met mijn zakelijke bankpas. Voor mijn dagelijkse boodschappen heb ik een andere pas.”