Nieuws Actueel

Goede voornemens? Amerikanen bunkeren ná 1 januari

Rik Nizet 7 januari 2015

Tot zover de goede voornemens. Amerikanen blijken in de periode na de feestdagen aanzienlijk meer te eten dan tijdens Thanksgiving, kerst en oud en nieuw. Het aantal extra calorieën dat ze tot zich nemen ligt zelfs twee keer zo hoog. Mensen eten het meest precies in de periode waarvoor ze zich hadden voorgenomen het tegenovergestelde te doen, aldus onderzoekers van de universiteit Cornell.

De wetenschappers hielden voor hun studie het koopgedrag van 207 huishoudens tegen het licht over een periode van zeven maanden; voor, tijdens en na de feestdagen. Ook maakten ze een onderscheid tussen gezond en ongezond voedsel. Tijdens de feestdagenperiode tussen Thanksgiving en Nieuwjaar kopen Amerikanen ongeveer 440 calorieën meer per maaltijd per persoon dan in de periode daarvoor. In het nieuwe jaar komen daar nog eens 450 calorieën bovenop.

Lekkernijen"Ondanks de goede voornemens om gezonder te eten hebben mensen de neiging vast te houden aan de lekkernijen van de feestdagen en blijven die kopen", aldus een van de onderzoekers. De goede voornemens lijken tegelijkertijd oprecht te zijn, schrijven de wetenschappers. Het aantal calorieën dat de mensen binnenkrijgen uit ongezonde producten stijgt wel iets in januari. Maar het zijn vooral de extra ingekochte gezonde voedingsmiddelen die voor de extra calorieën zorgen.

Koopgedrag"De uitkomst dat de inkoop van gezonde producten na oud en nieuw stijgt en dat de verkoop van minder gezonde producten ongeveer gelijk blijft, geeft aan dat mensen koopgedrag vertonen dat slechts een deel van de goede voornemens ondersteunt', aldus de onderzoekers. In plaats van de friet te laten staan voor de groene bonen, kopen mensen ze gewoon allebei, vat de krant Washington Post de uitkomst samen.