Nieuws Actueel

Goedkoop in het rood

Lotte Grimberg 13 juni 2014

Klanten bij banken in Nederland betalen in vergelijking met het buitenland relatief weinig als ze rood staan. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vrijdag naar buiten bracht.

Banken krijgen concurrentie van andere aanbieders van krediet, dat gezien wordt als alternatief voor rood staan. Daarom verkeren ze niet in de positie om mensen te hoge rentes en kosten in rekening te brengen, concludeert de ACM.

Wel wil de toezichthouder dat banken klanten beter informeren over de kosten die zij jaarlijks maken om rood te staan. Als mensen zich bewust zijn van deze kosten, zouden ze minder kwetsbaar zijn voor financiële tegenvallers.

ACM zegt geen voorstander te zijn van een verandering van de regels voor maximumtarieven voor rood staan. Een lagere rente zou ertoe kunnen leiden dat banken mensen die vaak rood staan gaan weren. Deze klanten zouden dan hun toevlucht tot duurdere alternatieven moeten nemen. Daarnaast zouden de kosten van andere onderdelen van het betaalpakket kunnen stijgen.