Nieuws Actueel

Goedkoop tanken over de grens

Jeroen Jansen 11 maart 2014

De brandstofverkoop blijft dalen in Nederland. Ja, auto's worden zuiniger en ja, de economie dwingt ons tot een zuiniger bestaan. Maar als het even kan tanken we wel degelijk, maar dan lekker goedkoop in België en Duitsland.

De verkoop van autobrandstoffen in Nederland is in 2013 voor het tweede opeenvolgende jaar gedaald, mede doordat auto's steeds zuiniger worden. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche (NOVE) dinsdag bekend op basis van cijfers van het CBS.

Dure benzineOok de economische teruggang zorgde ervoor dat er minder werd getankt. Daarnaast werd er het afgelopen jaar vaker over de grens getankt, omdat brandstof in België en Duitsland goedkoper is wegens de accijnsverschillen. Met de nodige gevolgen voor de grenspomphouder. Al vindt Jeroen Dijsselbloem die cijfers wat aan de overdreven kant.

Vijf procentDe verkoopafname van diesel, LPG en benzine bedroeg 1,6 procent vergeleken met 2012. Ten opzichte van het jaar daarvoor komt de daling neer op 5 procent, aldus de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren.

LPGDe verkoop van LPG daalde vorig jaar het hardst vergeleken ten opzichte van 2012, met 7,4 procent tot 499 miljoen liter. De afzet van diesel (in totaal 7,4 miljard liter) en benzine (5,4 miljard liter) nam af met respectievelijk 1,3 en 1,6 procent.

Nog meer omlaagNOVE voorziet dat verkoop van autobrandstoffen dit jaar nog scherper omlaag gaat, vooral als gevolg van de accijnsverhoging per 1 januari. Daarnaast stagneert de groei van het wagenpark in Nederland. ,,Ook de ontwikkelingen naar zuinigere voertuigen, samen met een groei van het aantal elektrische voertuigen, zal aanhouden'', aldus de organisatie.