Nieuws Actueel

Goedkoop verzekerd

Rik Nizet 12 oktober 2015

Auto weg pad groot

Rijdt u veel voor uw bedrijf door het land? Dan zou het uitkunnen om een bedrijfswagen aan te schaffen. Deze auto is dan beschikbaar voor al uw ritten die u voor uw onderneming maakt. Dat is handig als het gaat om belastingaangifte en bonnetjes. Geen gezeur meer met het declareren van zakelijk gereden kilometers.

Als je met een auto minder dan 500 kilometer per jaar rijdt, dan ziet de belastingdienst de auto als volledig 'zakelijk' en is er geen sprake van een bijtelling voor het privé gebruik van een zakelijke auto. Omdat de regels omtrent het rijden van een zakelijke auto prive of een prive-auto zakelijk vaak veranderen, is het zeker nuttig om zo af en toe te controleren wat voor u als ondernemer het voordeligst is. Het kan natuurlijk erg handig zijn om daar een accountant voor in te schakelen.

BelastingvrijAls u een auto prive rijdt, kan u voor elke zakelijke rit de kilometerstanden noteren en uzelf 0,19 euro per kilometer belastingvrij betalen. Dat kan voordelig zijn, maar is ook tijdrovend. Als u een auto zakelijk rijdt, en de auto ook op uw bedrijf staat, heeft u een voordeel omdat alle kosten die u maakt, waaronder de autoverzekering die u afsluit, aftrekbaar zijn.

Daarentegen komt er wel een zakelijke bijtelling die opgevoert moet worden in de aangifte inkomstenbelasting. Deze kan varieren tussen den 14 en de 25 procent van de fiscale waarde van de auto, al naar gelang de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot. Als u een duurzamere en nieuwere auto koopt, kan het zijn dat u goedkoper uit bent als u van plan bent de auto zakelijk te gaan rijden.

TerugvorderenBij het zakelijk gebruik van een prive-auto geldt ook dat een deel van het onderhoud en de BTW-kosten van de brandstof terug te vragen is: Stel u zich voor dat u met een prive-auto 10.000 kilometer hebt gereden, waarvan er 2000 km geregistreerd zijn als zakelijk, dan mag er 20 procent van de BTW en onderhoud teruggevorderd worden.

VerwarringToch is het voor veel mensen gemakkelijker om een auto geheel als zakelijk te gebruiken: Daarmee ontstaat er geen verwarring en zeker als er voornamelijk zakelijk veel met een auto gereden wordt, kan dit een voordelige optie zijn.

Maar welke verzekering is dan verstandig om te kiezen voor uw nieuwe bedrijfsauto? Allereerst is het verstandig om te kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding en hoe tevreden andere ondernemers zijn over hun verzekering. De ene verzekering is de andere niet. Let dus goed op wat er allemaal verzekerd is.

WA-verzekeringEen personenauto moet altijd minimaal een WA-verzekering hebben. Voor uw bedrijfsauto is het verstandig om een aanvullende verzekering daar bovenop te nemen, zeker als u voor uw bedrijf een nieuwe auto hebt gekocht. Zo is de auto ook verzekerd bij brand, diefstal, storm en vandalisme.

Moedwillig schadeUiteraard gaat u ervan uit dat u geen schade veroorzaakt aan uw eigen auto, maar als iemand anders moedwillig schade brengt aan uw auto, of zelfs uw auto steelt is het prettig om te weten dat uw bedrijf geen groot verlies lijdt. Door de aanvullende autoverzekering zal u (een deel van) uw aankoopsom terugkrijgen of eenzelfde model auto kunnen uitzoeken. Hierdoor bent u weer snel zakelijk onderweg.

Overigens kan het ook voordelig zijn om een auto te huren in plaats van een auto aan te schaffen. Er zijn veel grote en kleine autoverhuur bedrijven, en zeker als een auto frequent gehuurd wordt kan een autoverhuurbedrijf vaak interessante kortingen opleveren.