Nieuws Actueel

Goksites spelen met vuur

Rik Nizet 3 juni 2014

Buitenlandse goksites waarop je nu weddenschappen kunt afsluiten op onder meer het WK voetbal in Brazilië, spelen met vuur. De Kansspelautoriteit (KSA) moet en kan daartegen optreden en eventueel een boete opleggen.

Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag na een vraag daarover van de PvdA. Het stoort de partij onder meer dat de gokaanbieders zich specifiek richten op de Nederlandse gokkers zonder dat ze daar een vergunning voor hebben. Het gaat onder meer om Nederlandse sites, met Nederlandse teksten en wervende reclames, die na doorklikken uitkomen op grote gokbedrijven als Unibet.

Volgens Teeven is dit inderdaad in strijd met de wet en met de afspraken die zijn gemaakt met de goksites om zich terug te trekken. Volgens Teeven kan de KSA niet alles doen en moet ze keuzes maken in de handhaving. Er is een wetswijziging in voorbereiding die online gokken legaliseert. De KSA moet daarvoor dan wel een vergunning verstrekken. Volgens Teeven valt nu niet te zeggen of gokbedrijven die zich nu niet aan de wet houden, nooit een vergunning zouden krijgen. Maar ze zullen volgens hem ongetwijfeld op afstand komen met het ontvangen van de vergunning.