Nieuws Actueel

Golf aan overvallen op horeca zou 'toeval' zijn

De overval op Cafetaria Hatert, zaterdagavond, staat niet op zichzelf. Vijf overvallen in anderhalve maand in Nijmegen op horecazaken - met name cafetaria's - en een supermarkt zijn nu geteld. Ook burgemeester Hubert Bruls is er door verrast. Hij ziet het echter niet als een signaal dat Nijmegen steeds onveiliger wordt. Dat schrijft De Gelderlander.

Hai Voeten & Rob Jaspers | Foto: ANP 21 november 2016

Snackbar 5

Juist vorige week kon hij melden dat de criminaliteitscijfers in Nijmegen een flinke daling laten zien. Hij ziet de reeks overvallen vooralsnog als toeval. "Vijf overvallen in zo'n korte periode zijn er wat mij betreft natuurlijk vijf teveel. De impact op slachtoffers is steeds enorm. Onderzoek hiernaar heeft uiteraard hoge prioriteit bij de politie. Ik word op de hoogte gehouden door de politie over het onderzoek naar de overvallen. Hopelijk slagen we er in deze zaken snel op te lossen."

Bij de overval in Hatert pakte eigenaar Roel Baardman de dader direct vast. Die wist echter toch te ontkomen, zonder geld.

Lokaal

De hausse aan overvallen in Nijmegen lijkt een lokale kwestie. Elders in de regio zijn de laatste tijd vrijwel geen overvallen gemeld. De dader van een gewapende overval op een cafetaria in Wijchen werd bovendien razendsnel opgepakt.

In de donkere periode van het jaar stijgen de overvallen en inbraken overigens altijd. Maar juist begin oktober verscheen een landelijk rapport waarin een sterke daling van het aantal overvallen werd geconstateerd. Van bijna drieduizend in 2009 naar 1.239 in 2015. Een verklaring is, dat op veel plekken steeds meer mensen cashless betalen, via de pinautomaat. Voor overvallers vallen er geen euro's te halen. Criminoloog Cyrile Fijnaut constateerde in dit onderzoek dat overvallers zich daarom nadrukkelijker richten op bedrijven en horecazaken waar nog met wel contant geld gewerkt wordt. Hij vindt met name snackbars kwetsbaar door de combinatie van contant geld, late openingstijden en soms de ligging.

Baardman van Cafetaria Hatert is het na twee overvallen binnen drie weken beu. "Het lijkt een overvalgolf. In Nijmegen maar ook Lepoutre in Wijchen is overvallen. Volgende keer komt de overvaller niet zomaar meer weg", zegt hij. Baardman raakte tijdens een worsteling met de overvaller gewond.

Het politieonderzoek heeft volgens hem DNA-sporen van de dader opgeleverd.