Nieuws Actueel

'Google let op de kleintjes'

Van onze redactie 14 juli 2015

Image 5081188

De bezuinigingen passen binnen de koers van de nieuwe financieel directeur Ruth Porat. Die tekent zich vooral af in Google's meer terughoudende werving van nieuw personeel. In het eerste kwartaal van 2015 werden 1819 mensen toegevoegd aan het werknemersbestand. Dat is de kleinste toename sinds het vierde kwartaal van 2013.

Volgens de krant kijken bestuurders binnen het bedrijf strikter naar welke teams meer mensen nodig hebben. Managers van deze teams moeten hun vraag om extra werknemers vooraf verantwoorden. Het kwakkelende Google+, een socialmediaplatform, kreeg vorig jaar bijvoorbeeld geen extra personeel.

Investeringen

Banen schrappen lijkt nog ver weg bij Google. Het bedrijf groeit nog altijd, maar die groei vlakt wel al enige tijd af. In 2011 zag de internetgigant zijn omzet nog stijgen met 29 procent, vorig jaar was dit nog maar 19 procent. In diezelfde tijdspanne daalde de operationele winstmarge volgens inschattingen van zakenbank Goldman Sachs met 6 procentpunt naar 32 procent.

De lagere operationele winstmarge zou ook het gevolg zijn van investeringen in nieuwe en onbekende branches. Google stak de afgelopen jaren veel geld in projecten als het creëren van een zelfrijdende auto. Deze projecten zorgen op dit moment nog niet voor veel omzet.

EPA