Nieuws Actueel

'Google moet zich splitsen'

Van onze redactie 21 november 2014

In de motie, die steun krijgt van twee grote politieke blokken in het parlement, staat dat ,,zoekmachines'' deze activiteiten moeten loskoppelen van andere commerciële diensten. Zonder dat de naam van het bedrijf zwart op wit staat, zou dat Google hard raken. In Brussel wordt het gezien als een potentiële oplossing om de dominantie van het bedrijf te breken.

Conflicten Het concern heeft al zeker 4 jaar conflicten met Brussel. De kritiek op Google gaat onder meer om de rangschikking van resultaten bij de zoekmachine, waarbij het eigen diensten zou bevoordelen en concurrenten tegenwerkt. Het EP kan overigens formeel een bedrijf niet dwingen te splitsen. Maar het heeft wel invloed op de Europese Commissie, die wetgeving initieert. De definitieve tekst van de ontwerpresolutie staat waarschijnlijk begin volgende week op schrift. Donderdag zou er over gestemd worden.

Google wilde geen commentaar geven. Maar naar verluidt zijn topbestuurders van de onderneming boos over de ,,politiek gevoerde campagne'', zo wist de FT.