Nieuws Actueel

Google schaamt zich voor 'racisme'

Lotte Grimberg 30 mei 2014

"Wij zijn zelf de eersten om toe te geven dat we mijlenver staan van waar we willen zijn", schrijft Google. Het internetbedrijf schaamt zich diep: ruim 60 procent van haar werknemers is wit, 70 procent is man. Geen wonder dat deze cijfers tot op heden geheim werden gehouden.

Google wil een divers bedrijf zijn, in man-/vrouwverhoudingen maar ook op het gebied van etniciteit. Dat dit niet bepaald gelukt is, blijkt uit nu gepubliceerde cijfers. Over het geheel gezien is slechts drie op de tien werknemers vrouw, maar in de top van de organisatie is het testosterongehalte zelfs nog hoger: hier is ruim acht op de tien 'Googlers' man.

Aziaten aan de topMet de hispanics en donkergekleurden is het nog treuriger gesteld: deze maken respectievelijk slechts 1 en 1,5 procent van het bestuur uit. Binnen het hele bedrijf vormen zij 2 en 3 procent van het personeelsbestand. Aziaten doen het aanzienlijk beter: een derde van Google is Aziaat, binnen de top bijna een kwart.

OnbegrijpelijkDeze cijfers betekenen dat Google het een stuk slechter doet dan de andere bedrijven in de internetbranche. Het bedrijf lijkt zelf niet geheel te begrijpen hoe dit kan. Sinds 2010 heeft Google meer dan 40 miljoen dollar gedoneerd aan computereducatie voor vrouwen en meisjes, zo schrijft senior vice-president van 'People Operations' Laszlo Bock in zijn blog. Daarnaast zou de internetonderneming samenwerken met zwarte hogescholen en universiteiten om te zorgen dat het computeronderwijs naar een hoger niveau getild wordt.

Gayglers"Totale openheid over de omvang van het probleem is een erg belangrijk onderdeel van de oplossing", schrijft Block. Via haar 'Diversity'-netwerken doet Google er in elk geval alles aan om werkelijk al haar personeel in het zonnetje te zetten, van 'Gayglers' tot 'Greyglers' en van 'American Indians' tot 'Veterans'. Want uiteindelijk wil het bedrijf natuurlijk niets minder dan 'de meest getalenteerde en diverse mensen van de wereld' aannemen én 'ontwikkelen'.