Nieuws Actueel

'Google splitst op'

Lotte Grimberg 27 november 2014

Het Europees Parlement wil dat zoekmachines, zoals Google, zich opsplitsen. Een resolutie met die tekst werd donderdag door de Europarlementariërs aangenomen. Met de resolutie doet het EU-Parlement een oproep aan de Europese Commissie om met een wetsvoorstel te komen. Of Brussel dat gaat doen, is nog de vraag.

In de aangenomen tekst staat: "Het Europees Parlement vraagt de Commissie om wetsvoorstellen in overweging te nemen voor de ontvlechting van zoekmachines van andere commerciële diensten.'' De parlementariërs zien dit als één van de manieren om de concurrentie in de digitale markt te vergroten en de machtsposities van enkele bedrijven te doorbreken.

KeuzevrijheidHet EP wil ook dat het zoekproces en de zoekresultaten neutraal moeten zijn. "Om ervoor te zorgen dat het zoeken op internet non-discriminatoir blijft'' en dat er keuzevrijheid blijft voor de gebruikers en verscheidenheid aan bronnen.

ZoekmachineGoogle en Brussel liggen al jaren in de clinch met elkaar over de manier waarop de zoekmachine zoekresultaten rangschikt. Volgens Brussel bevoordeelt Google zijn eigen diensten en werkt het concurrenten tegen. Google heeft inmiddels toezeggingen hierover gedaan, maar Brussel heeft nog niet besloten of dit voldoende is.