Nieuws Actueel

Gorter toch niet in top Rabobank

Peter de Waard 30 december 2015

Rabobank Gorter

Carin Gorter wordt verrassend genoeg niet de chief risk officer van de Rabobank, meldt De Volkskrant. Zij acht zichzelf niet capabel voor de zware functie, hoewel er geen vuiltje aan de lucht leek.

De Rabobank eindigt een doldwaas 2015 met een nieuwe doldwaze ontwikkeling. Drie dagen voordat zij formeel zou worden benoemd tot het enige vrouwelijke lid van de raad van bestuur heeft de 52-jarige Carin Gorter zich teruggetrokken. Ze acht zichzelf niet deskundig genoeg voor de rol van chief risk officer (CRO).

Uit het persbericht van de Rabobank valt op te maken dat Gorter zelf aan haar deskundigheid is gaan twijfelen. "Dat is zeer recent gebeurd", aldus woordvoerder Hendrik Jan Eijpe van de Rabobank. Dat is opvallend. De benoeming van Gorter werd op 4 september bekendgemaakt. Aangenomen mag worden dat er vooraf uitgebreid is gepraat over haar geschiktheid en deskundigheid. Ook in de maanden daarna heeft ze zelf blijkbaar geen twijfels gehad. Of het faalangst is, kan Eijpe niet zeggen. Hij houdt het erop "dat de functie anders van inhoud is dan eerder gedacht". Ook andere bronnen zeggen dat het besluit niets te maken heeft met de toetsing door De Nederlandsche Bank. De Nederlandsche Bank gaat niet in op individuele gevallen.

Gorter zou een deel van de portefeuille van financieel bestuurder Bert Bruggink overnemen. Hij stapt per 1 januari op. Reden is dat Bruggink het niet eens was met een missive van De Nederlandsche Bank zijn functie bij de Rabobank op te splitsen. Hij zou zijn rol van financieel bestuurder niet meer mogen combineren met die van de zorg voor het risicomanagement. De Rabo besloot daarom twee nieuwe mensen te benoemen, zoals de toezichthouder wilde. De functie van financieel bestuurder (cfo) zou gaan naar Bas Brouwers, de voormalige cfo van ING Nederland. Die benoeming gaat gewoon door. Carin Gorter zou de rol van chief risk officer vervullen. Bij de bekendmaking van de voorgenomen benoeming op 4 september zei voorzitter Wout Dekker van de raad van commissarissen over haar: "Carin Gorter is met haar veelzijdige ervaring op het gebied van risicomanagement, audit en compliance van grote waarde voor de Rabobank als chief risk officer."