Nieuws Actueel

Gouden bergen: Solliciteren in designeroutfit

Van onze redactie 3 januari 2015

Net nu Linda de Mol op het filmdoek definitief afscheid neemt van het kijkcijferkanon rondom de Larense vriendinnenschare uit Gooische vrouwen, komen de makers ervan met een nieuwe serie over stinkend rijke buurvrouwen bij SBS. Een miniserie, net zoals recentelijk politiereeks Bureau Raampoort die vanwege de goede reacties een vervolg krijgt. Vermoedelijk gebeurt dat ook met Gouden bergen, want het ziet er allemaal behoorlijk veelbelovend uit: scherpe dialogen, aansprekende rollen en visueel om te zoenen.

Het decor is deze keer het Noord-Hollandse Bergen, waar de meeste inwoners doorgaans óók al niet op een eurootje hoeven te kijken. Of het zestal dames uit de nieuwe serie het daarom gemakkelijk heeft, is echter zeer de vraag: ze worstelen stuk voor stuk met frauderend en overspelig manvolk. En dat is zeker niet alles.

Plien van Bennekom, Jelka van Houten, Eva Duijvestein, Margo Dames, Tina de Bruin en Fockeline Ouwerkerk spelen de 6 buurvrouwen annex vriendinnen die hun bevoorrechte leventje in hun vette villa's kwijt dreigen te raken. Dankzij de mannen in hun omgeving – rollen van Vincent Croiset, Viggo Waas, Diederik Ebbinge en Hajo Bruins – die er op alle fronten een potje van maken. De één draait voor een tijdje de bak in voor fraude, de ander belandt in coma na een stoere off piste-afdaling in de Alpen.

"En ik, wijnhandelaar Jaap, ga vreemd met de buurvrouw. Hoewel, ik geloof dat ik met alle vrouwen in de serie wel iets krijg. Punt is: ik had altijd nog een kind gewild, iets wat zíj niet wilde", wijst acteur Diederik Ebbinge op tegenspeelster Plien van Bennekom, die de gefrustreerde schooljuf Myrna speelt. "Bovendien zit ze in de overgang. Echt geen lánd mee te bezeilen, met dat mens. Als ik dan mijn buurvrouw in één klap zwanger maak, zijn de rapen gaar." "De ontwikkelingen in de serie gaan wel snel, hoor", voegt Van Bennekom daaraan toe. "Want in de tweede aflevering lig ik al weer in bed met een knappe jongen uit de supermarkt. Jeetje, wat gebeurt hier allemaal..."

Humor Aan kwinkslagen en maffe scènes geen gebrek in de deze nieuwe light-dramaserie, zoals regisseur Idse Grotenhuis de productie bestempelt. "Er zit absoluut humor in zonder meteen dijenkletserige slapstick te zijn, maar er zit ook ontroering in. Gooische vrouwen is wat kolderieker, in Gouden bergen is geprobeerd meer geloofwaardige karakters neer te zetten. Alles wat je ziet, is over de top. Maar tegelijkertijd wordt het serieus gebracht en dat maakt de grappen soms schurend pijnlijk."

Hoewel Grotenhuis aanvankelijk dacht dat het onderwerp rijke dames nu wel even klaar was, vond hij het al snel zonde die setting niet meer te gebruiken. "Dat milieu van mensen van wie je voetstoots aanneemt dat ze het beter hebben dan de gemiddelde Nederlander, blijft prettig om naar te kijken", zegt hij.

Diederik Ebbinge en Plien van Bennekom, die in Sinterklaasfilm Bennie Stout al eens een echtpaar speelden, vinden het overigens net zo prettig samen het chique Bergense milieu te verkennen. "Dat ze Diederik, die ik al ken vanaf de kleinkunstacademie, bedacht hadden als mijn man, was wel een reden om 'ja' te zeggen tegen deze rol. Het is voor mij altijd héél belangrijk met wie ik speel. We kennen elkaar sowieso allemaal behoorlijk goed, het is een leuke club", zegt de actrice annex cabaretière, die op dit moment hard werkt aan de theaterpremière van een nieuwe Plien & Bianca-voorstelling.

Gouden bergen. Op 7 en 14 januari op SBS 6, 20.30 uur.