Nieuws Actueel

‘Gouden kansen’ voor Twentse bedrijven in Turkije

Van onze redactie 11 mei 2015

Image 4914419

Turkije is aantrekkelijk omdat van daaruit de poort naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika wagenwijd openstaat, zegt Freerk Faber van het World Trade Center Twente, die afgelopen week met negen Twentse bedrijven op verkenningsmissie in Istanbul was. Turkije staat te springen om kennis en systemen op gebied van duurzame energie. De vele Turken die in Twente wonen, kunnen helpen die ‘gouden poort’ naar het Oosten open te breken.

​Opdrachten„Boven verwachting”, zegt Faber over de resultaten van de missie. Er was een stand van de negen Twentse bedrijven bij de energiebeurs ICCI in Istanbul en er hadden tal van een-op-eengesprekken met potentiële handelspartners plaats. Concrete opdrachten zijn daar nog niet direct uit gerold, ‘maar daar gaan de bedrijven hard mee aan de slag’.

Energiebedrijven De Twentse energiebedrijven die brood zien in de Turkse markt zijn Charge2Go uit Hengelo, Hitec Power Protection uit Almelo, HoSt uit Enschede, Opra Turbines uit Hengelo, Triogen uit Goor, RM Support uit Hengelo, Stork Thermeq uit Hengelo, ASK Consultants uit Oldenzaal en We4Ce uit Almelo. Bedrijven die al zakendoen met de Turken, maar ook bedrijven die nog ‘groen’ zijn in dat land. Aan kennis en apparatuur op gebied van energievoorziening is volgens Faber een ‘enorme behoefte’ in Turkije.

Bezoekers De energiebeurs trok behalve veel Turkse bedrijven ook bezoekers uit Europa en Azië. „Onze bedrijven hebben gesproken met mensen uit Duitsland, Italië, Denemarken en Aziatische landen. Daaraan merk je dat Turkije echt een scharnierfunctie heeft tussen Oost en West.

Turkssprekende medewerkers Specifiek voordeel voor de Twentse bedrijven is dat ze gebruik kunnen maken van de grote Turkssprekende gemeenschap in de eigen streek. Faber: „Bij Opra Turbines werken twee Turkssprekende medewerkers die mee waren op de missie. We hadden tolken en hostesses bij ons voor de vertaling, maar het helpt zeker bij de verdere contacten als je in je eigen bedrijf mensen hebt die de Turkse taal machtig zijn.”

Volgens Faber is er alle reden om er bovenop te blijven zitten in de relaties met Turkije. De Turkse economie is de afgelopen tien jaar gemiddeld met 5 procent gegroeid, veel sterker dan de groei van 1,5 procent in de eurozone. WTC Twente zal daarom volgend jaar weer met bedrijven uit de regio naar Istanboel gaan.

Deelnemers energiemissie @ICCI_Turkey Istanbul content. Veel informatie en contacten. @vanHijum@Twentepic.twitter.com/IPe2lN6H51

— WTC Twente (@WTCTwente) May 9, 2015