Nieuws Actueel

Gouden tijden voor klussers

Rik Nizet 15 januari 2015

Het zijn gouden tijden voor klussers. In heel Nederland zijn er in de afgelopen zes maanden in totaal drie miljoen klussen uitbesteed. Dat zijn er ruim 400.000 meer dan voorspeld. Dat blijkt uit de Klusmonitor van Market Response, meldt dagblad Metro.

De aanhoudende positieve trend duidt op een definitief herstel van de markt, zegt Ronald Egas, algemeen directeur van Werkspot.nl. Vorig jaar is er alleen al op Werkspot.nl 83 miljoen euro meer gestoken in het uitbesteden van klussen, dan een jaar eerder.

1606 euroGemiddeld werd er vorig jaar 1606 euro besteed aan een klus. "Het is een aanhoudende positieve trend”, zegt Egas. "In heel 2014 werden er 222.153 klussen op de website geplaatst, een groei van maar liefst 30 procent ten opzichte van 2013.” De winst is juist in de laatste drie maanden van het jaar behaald, normaal gesproken het minst sterke klusseizoen.Loodzwaar jaar in bouwDe goede tijden voor klussers staan in schril contrast met de bouwverwachtingen dit jaar. Ongeveer een kwart van de Nederlandse bouwbedrijven heeft te weinig vet op de botten om tegenslagen op te vangen. Behalve Ballast Nedam, dat zichzelf op oudejaarsdag in de etalage zette, hebben ook Aan de Stegge en Van Wijnen lage buffers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad naar de resultaten van de twintig grootste bouwers.

Lage margesDe sector kampt al zes jaar met verliezen of extreem lage marges. De buffers zijn uitgehold. Een enkele tegenvaller kan zwakke bedrijven al over de rand duwen, tenzij de aandeelhouders bijspringen.

2015"2015 wordt heel moeilijk voor de sector", zegt Edmond Verstraete, hoofd van de bouwsectie bij PwC. "Steeds meer bedrijven zijn verlieslatend doordat langlopende projecten die winstgevend waren er nu uitlopen." Hij verwacht meer ontslagen ondanks het aantrekken van de woningmarkt.