Nieuws Actueel

Goudsmid Arman Egiyan uit Almelo heeft 'gouden' vingers

Van onze redactie 30 juni 2015

Arman Egiyan Lars Smook

De ervaren goudsmid werkte tien jaar in opdracht van juweliers en groothandels op de zolder van zijn huis. Vervolgens begon hij een zaak aan de Ootmarsumsestraat. Maar het centrum biedt meer 'aanloop.'

In de vingers Arman is een smid van de oude stempel, zo blijkt in zijn winkel. Vooraan pronken de juwelen. Achterin de zaak bevindt zich de werkplaats. Zijn domein ligt vol met allerlei instrumenten. Van kleine boortjes en vijltjes tot aan een polijstmachines. "Ik doe alles met mijn handen", verklapt de 43-jarige eigenaar. Aan de muur, pal achter de toonbank, pronkt een vakdiploma. Een paar jaar terug behaald in Schoonhoven, waar één van de laatste opleidingen in het vakgebied zit. "Ik wilde dat certificaat halen om aan te tonen dat ik betrouwbaar ben", lacht Arman. Dat bleek een peulenschil voor hem. "Normaal duurt die opleiding vier, vijf jaar. Ik deed alles in drie dagen. Ik had het vak al in de vingers, ging direct door naar het slotstuk, volbracht het en nam het certificaat mee naar huis."

Precisiewerk De Armeniër was elf toen hij in Istanbul begon met werken voor een goudsmid. Hij begon als loopjongen en leerde het vak stapsgewijs. "Mijn vader zat in de textielbranche. Hij wilde dat ik een echt vak ging leren en iets ging doen wat ik leuk vond. 'Je kan altijd nog voor mij komen werken', zei hij. Het mooie aan dit werk vond ik toen al dat ik creatief bezig kon zijn met mijn handen. Dat vind ik nu nog steeds. Het is precisiewerk. Maar het is prachtig als je iets kunt afleveren wat helemaal naar de wens is van een klant."

Prinseszetting In de winkel hangt een scherm waarop zijn werkzaamheden aan de hand van video's te zien zijn. Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die Arman niet kan. Naast goudsmid is hij ook diamantzetter. Hij blijkt zelfs één van de weinigen in Nederland die de ingewikkelde prinseszetting kan voltooien: het plaatsen van een vierkanten steen in een ring. "Je ziet dat hier vaak mensen komen die juwelen hebben geërfd. Een ring die ze willen moderniseren. Of goud dat ze willen laten smelten om een nieuw sieraad te creëren.''

Goede reputatie Hij pakt zijn telefoon erbij en bladert door wat foto's. "Een klant liet deze ring uit een catalogus zien, met de vraag of ik dat kon namaken. Heb ik gedaan, met als resultaat dat het vrijwel niet te onderscheiden is van de echte."

Het maatwerk heeft hem een goede reputatie bezorgd tot ver buiten de stadsgrenzen. Andere juweliers sturen klanten zelfs door naar Arman. Dat komt mede door het feit dat weinig juweliers tegenwoordig nog een goudsmid in dienst hebben. "Ik lever maatwerk. Dat doen er niet meer zoveel. Ik heb zelfs klanten in Friesland."

Foto: Lars Smook