Nieuws Actueel

Goudsmid uit Goor genomineerd voor grote internationale sieradenwedstrijd

Van onze redactie 8 mei 2015

Dieuwke Raats Emiel Muijderman

De 24th International Jewellery Competion is een belangrijke internationale ontwerpwedstrijd voor zilveren sieraden. De jury beoordeelde in totaal 600 inzendingen van goudsmeden uit 42 verschillende wedstrijden. Daarbij werd gekeken naar originaliteit, artistieke invulling en technische uitvoering. Samen met 44 andere deelnemers is de Goorse genomineerd voor de finale. Het thema van de wedstrijd is ‘boundaries’, ofwel ‘grenzen’.

FestivalDe ontwerpwedstrijd is gekoppeld aan een groot zilverfestival in Polen waar genomineerde werken ook worden tentoongesteld. Daarna gaan de sieraden tot medio 2016 op reis door Europa. Eind volgende week wordt bekend of er voor Dieuwke Raats een prijs in zit.

Zelfstandig goudsmidZe is in Diepenheim geboren en deed haar opleiding aan de vakschool in Schoonhoven. Sinds 2003 werkt ze als zelfstandig goudsmid. Ze ontwerpt en maakt zelf sieraden en ze werkt in opdracht. Verder geeft Dieuwke Raats cursussen en workshops en staat ze op beurzen. Ze werkt met zilver, goud en bladgoud.OntwerpAchter de sieraden die de Goorse zelf ontwerpt ‘zit een verhaal’. „Het thema van de wedstrijd is grenzen. Het gaat over de rol die ieder mens heeft bij het benutten en beschermen van wat de aarde ons biedt. Dat inspireerde me tot het ontwerpen van een all inclusive zilveren armband met de tekst Earth Resort. Zo’n all inclusive-polsbandje krijgen mensen met vakantie op bestemmingen waar ze ongelimiteerd en 24 uur per dag kunt eten en drinken, zoveel ze maar willen. Voor mij staat dit bandje symbool voor de manier waarop, te veel, mensen zonder grenzen en vanuit hebzucht van de aarde nemen wat ze willen. Maar de aarde is geen all inclusive-resort, het kan wél op. Dus, laten we onszelf grenzen stellen.”

Nieuwe lijnMomenteel werkt de goudsmid aan een nieuwe lijn sieraden waarin ze ruwe smaragden verwerkt. Het resultaat is op korte termijn te zien op een expositie in Madrid waarvoor ze ook is geselecteerd. De Goorse timmert dus flink aan de weg. Maar ze verwacht niet dat ze er rijk van wordt. „Het is moelijk om je hoofd boven water te houden. Het is heel arbeidsintensief werk. Ik kan niet elk uur in rekening brengen.”

Foto: Dieuwke Raats (Emiel Muijderman)