Nieuws Actueel

Ondernemers blazen roemrucht Rotterdams pand nieuw leven in

Yvonne Keunen 10 december 2015

Arthouse bioscoop kino gouvernestraat film

Kale ruimten vol met stof en rommel. In het oude LantarenVenster-pand in de Rotterdamse Gouvernestraat wordt hard gewerkt om er opnieuw een bioscoop van te maken. Eind volgende maand moeten de kantoorruimten op de bovenverdiepingen klaar zijn, rond de zomer draaien de vier filmzalen van Kino.

Het leven van Jan de Vries en Frank Groot wordt beheerst door bouwvergaderingen. Een 100 jaar oud pand dat elf keer is verbouwd weer als nieuw maken, is geen kinnesinne. "Weet je dat dit pand twintig verschillende soorten deuren heeft?" vertelt De Vries aan het AD. "Er is bij verbouwingen nooit veel rekening gehouden met de bouwstijl."

Roemrucht pandNeem de oude entree van het voormalige theater 't Venster. Hij zit er nog steeds, maar hem weer openbreken is geen optie. De Vries trekt demonstratief de binnendeur open: er pal achter zit een enorme gasleiding. "Die kun je niet zomaar weghalen. Dat is veel te kostbaar."

Sinds kort zijn De Vries en Groot eigenaar van het pand waar het International Film Festival Rotterdam werd geboren. De jonge ondernemers deden bij de Amsterdamse studentenbioscoop Kriterion ervaring op met het programmeren en financieel runnen van een filmtheater. Toen ze hoorden dat het roemruchte pand in de Gouvernestraat te koop kwam voor cultureel ondernemers, roken ze hun kans.

Creatieve werkplekken"In Amsterdam is er met tachtig schermen en veertien theaters waar je met de Cinevillepas terecht kunt, een enorm filmaanbod. Een groot verschil met Rotterdam", zegt De Vries, die inmiddels naar Rotterdam is verhuisd. "Hier is in het centrum geen arthousebios en er zijn maar twee Cineville-theaters."

De drie bovenverdiepingen van Kino worden creatieve werkplekken voor audiovisuele bedrijfjes. De twee filmzalen op de eerste etage worden omgebouwd tot studio's. Negentig procent van de kantoren is verhuurd", zegt De Vries. Studio Bilder en filmregisseur Nanouk Leopold behoren tot de gegadigden.

Arthouse een kans biedenOp de benedenverdieping komen vier filmzalen met 470 stoelen, waarvan de oude theaterzaal de grootste wordt. De foyer wordt café met kleine kaart, dat de hele dag open is. "Omdat het pand niet geluiddicht is concentreren we ons hoofdzakelijk op film. We zitten midden in een woonbuurt, dan kun je niet te veel lawaai maken."

Het filmgenre concentreert zich op arthouse, maar de nieuwe Star Wars of James Bond haalt Kino graag binnen. "Door grote titels met een rijke culturele geschiedenis en nostalgie te draaien, kunnen we kleinere arthousetitels ook een kans bieden."