Nieuws Actueel

Graan duurder na dreigende taal Rusland over scheepvaart Oekraïne

De prijzen voor tarwe en maïs zijn woensdag omhooggeschoten na een dreigement van het Russische ministerie van Defensie over de scheepvaart naar Oekraïne. Rusland beschouwt alle schepen die via de Zwarte Zee op weg zijn naar Oekraïense havens als potentiële vervoerders van militair materieel, waardoor hun veiligheid in het geding komt. Dat verkleint ook de kans dat Oekraïne agrarische producten kan blijven exporteren na het verlopen van de zogeheten graandeal met Rusland.

ANP 19 juli 2023

ANP190723209 1

Termijncontracten voor de levering van tarwe stegen woensdagmiddag ruim 10 procent op de toonaangevende beurs in Chicago. Maïs, een ander belangrijk exportproduct voor Oekraïne, werd op de grondstoffenmarkten zo'n 9 procent duurder.

De waarschuwing van het Russische ministerie komt enkele dagen nadat het Kremlin de graandeal liet verlopen. Dat akkoord kwam vorig jaar tot stand met hulp van de Verenigde Naties en Turkije en maakte de hervatting van de export uit Oekraïense havens in oorlogstijd mogelijk. Rusland vindt dat uitvoer van zijn eigen landbouwproducten te veel lijdt onder internationale sancties en wil daarom niet verder met de deal.

Oekraïne en Rusland zijn samen belangrijke exporteurs van granen, zoals maïs, tarwe of gerst. Na het uitbreken van de oorlog schoten de wereldmarktprijzen voor die voedingsmiddelen ook al omhoog, wat tot zorgen leidde over de gevolgen voor met name armere landen. De graandeal maakte een einde aan die extreme prijsstijgingen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws