Nieuws Actueel

Grafische sector is het spuugzat

Rik Nizet 8 juli 2015

Grafische sector 335

Werknemers in de grafische sector gaan weer actie voeren voor een betere cao. Dinsdagmiddag beginnen de vakbonden met een ledenraadpleging bij de drukkerij van Roto Smeets in Deventer. Ze roepen werknemers op om de fabriek uit te komen en voor het gebouw te overleggen over verdere acties.

In de eerste weken van juni voerden drukkers en andere grafische werknemers op veel plaatsen ook al poortacties en werkonderbrekingen. In Hoogeveen hielden ze een 24-uursstaking. Begin deze maand liepen de cao-onderhandelingen met de werkgevers opnieuw vast. Dinsdag om 6.00 uur verliep een tweede ultimatum van de bonden, meldde FNV. Volgens de bonden houden de werkgevers halsstarrig vast aan hun eis dat ze per bedrijf loonafspraken willen kunnen maken buiten de vakbond om.

Roto SmeetsRoto Smeets is de grootste drukkerijgroep van Nederland en telt meerdere vestigingen. Directeur personeelszaken Richard van den Berg van het bedrijf is tevens voorzitter van de cao-onderhandelaars van werkgeversorganisatie KVGO.

In Deventer zit de diepdrukdivisie van Roto Smeets. Daar worden volgens de bonden de grote partijen gedrukt, waaronder tijdschriften als Donald Duck en Libelle.

In de grafische sector werken meer dan 20.000 mensen. Ook in veel andere sectoren zijn de cao’s vastgelopen en voeren werknemers actie voor een loonsverhoging en meer werkzekerheid. De bonden organiseren onder meer werkonderbrekingen en stakingen bij bij de douane, in gevangenissen, bij de ambulances, de politie en sociale werkplaatsen.