Nieuws Actueel

Grand Départ Utrecht: Mijn winkel zit op een perfecte locatie

Rik Nizet 30 juni 2015

De weersvoorspellingen kunnen haast niet beter. Met hoge temperaturen en vermoedelijk honderdduizenden bezoekers, maakt ijsmaker Lorènz van Lorenzo IJssalon in Utrecht zich op voor wat volgende week een topdag moet worden. "Mijn winkel zit op een perfecte locatie. Het ligt op de route naar de start van de Tour, dus heel veel mensen komen hier langs. Hopelijk wordt het zo druk, dat ik helemaal geen tijd heb om zelf even te kijken'', aldus de ijsmaker.

Tour 2015: De tourfavorietenTour 2015: Compleet etappeschemaTour 2015: Alles over Tour de France 2015Bezoektips: Grand Départ UtrechtTourstart goudmijn voor ondernemersDe ijssalon ligt op zestig tot zeventig meter van het parkoers. De stad is voor een groot gedeelte afgesloten. Auto's worden geweerd. "Het is een heel mooi project", vindt Lorènz. "Ik ben het er ook volkomen mee eens dat het op deze manier gaat. Dat moet ook wel met zo'n groot evenement. Het enige minpunt is dat de gemeente omwonenden en winkeliers slecht heeft geïnformeerd. Dat is eigenlijk pas de laatste dagen op gang gekomen, nadat inwoners in media klaagden over gebrek aan informatie."

CommunicatieOok de eigenaresse van Decorette Utrecht vindt dat de communicatie beter had gekund. Auto's van mensen die in de buurt van het parkoers wonen of werken, hebben komend weekeinde een speciaal vignet nodig. "Die moest ik nog even snel aanvragen." Verder is ze vooral erg enthousiast. De verf- en behangwinkel is omgebouwd tot een shop met Franse tinten. "Wij vonden het leuk om op deze manier aandacht aan de Tour te besteden. Het leeft heel erg. Op de dag van de Tourstart staan we met z'n drieën in de winkel. We wisselen elkaar af, zodat we allemaal even naar buiten kunnen om naar het wielrennen te kijken. En als we die dag geen klanten hebben, doen we de winkel gewoon dicht."

Niet alle winkeliers zijn enthousiast. El Moro, gespecialiseerd in Noord-Afrikaanse artikelen en woonaccessoires, zit niet bepaald te wachten op het wielerevenement. ,,Het kost alleen maar geld. Er zijn heel wat zaken in Utrecht waar al dit geld beter aan besteed had kunnen worden. De stoplichten zijn opnieuw geschilderd, maar dat is een jaar geleden ook al gebeurd. De beleidsmakers denken niet aan de inwoners en ook zekers niet aan de ondernemers. Ze maken zich niet druk om ons'', aldus een medewerker van de zaak op de Rijnlaan.

El MoroDe winkel gaat zaterdag wel gewoon open. De hoop is dat er toch wel wat mensen naar binnen zullen komen. El Moro gaat niet proberen de schade op de gemeente te verhalen. "Diverse winkeliers in de straat zijn dit wel van plan, maar we gaan ervan uit dat dit toch niet veel kans van slagen heeft. We gaan er daarom ook geen energie aan verspillen. Als het had gekund hadden we de wedstrijd het liefst tegengehouden, maar dat is nu eenmaal niet mogelijk. Het is niet leuk en we zijn er niet blij mee, maar we zullen het ermee moeten doen."