Nieuws Actueel

GrandVision naar beurs

Lotte Grimberg 12 januari 2015

HAL is nog altijd van plan een belang van 20 tot 25 procent in zijn optiekdochter GrandVision naar de beurs te brengen in Amsterdam. Dat liet de investeerder maandag weten. Wanneer de beursgang plaatsvindt, is onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden.

GrandVisionVolgens ingewijden mikt HAL op een opbrengst van 1 miljard euro, waarmee GrandVision als geheel een waarde van 4 tot 5 miljard euro wordt toegedicht.

BrillenketensGrandVision is met een aantal brillenketens actief in 43 landen. De bekendste winkels in het Nederlandse straatbeeld zijn die van Pearle en Eye Wish Opticiëns. GrandVision telt in totaal meer dan 5600 filialen en biedt werk aan ruim 25.000 mensen.

HAL wilde GrandVision aanvankelijk al vorig jaar naar de beurs brengen, maar liet medio november weten de beursgang over de jaarwisseling heen te tillen. De investeerder liet weten ook op de lange termijn een aanzienlijk belang te willen aanhouden.

BedrijfsresultaatGrandVision behaalde in de eerste negen maanden van 2014 een omzet van 2,1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam in die periode uit op 343 miljoen euro.

OvernamesHet bedrijf stelde dat de markt van brillenwinkels sterk versplinterd is en dat er "ruimschoots'' mogelijkheden zijn voor overnames. GrandVision betrad vorig jaar de Chinese, Peruaanse en Turkse markten. Ook werden de posities in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Colombia en Italië versterkt door middel van overnames.