Nieuws Actueel

Grasmat Grolsch Veste beschadigd bij kunstperformance; Twente wil schadevergoeding

Van onze redactie 8 oktober 2015

FC Twente Grolsch Veste Robin Hilberink

De Hengelose kunstenaar zou bij zijn performance in de middencirkel van de Grolsch Veste schade hebben toegebracht aan het veld van FC Twente. De club wil een schadevergoeding van ruim 1700 euro.

MisbruikDe ruzie tussen kunstenaar en FC Twente ontspon zich nadat Van Dijk op 19 augustus de naam van zijn naamgenoot in de vorm van graszaad uitstrooide op de grasmat van het Grolsch Veste. Hoewel de kunstenaar toestemming had voor zijn performance, vindt manager operationele zaken Eugenio Porcu dat Van Dijk misbruik heeft gemaakt van de gastvrijheid van de club.

‘Gras is heilig’‘Wij wisten niet dat hij dit ging doen. Van Dijk is zijn boekje te buiten gegaan. Twee weken later zagen we ineens de naam van Dick van Dijk verschijnen op het gras. We hadden net de boel in orde, en nu dit. Gras is bij ons, zoals voor elke voetbalclub, heilig. Onze ‘groundsman’ Henri de Weert heeft alles uit de kast moeten halen om de schade te herstellen. De schade in materialen en uren is aanzienlijk. Dat die vergoed moet worden, lijkt me duidelijk. Als je een auto leent en die beschadigd, moet je ook betalen.’BeledigingVan Dijk op zijn beurt is furieus over de houding van FC Twente. ‘Mijn opzet was helemaal niet om de naam van Van Dijk zichtbaar te maken. Zijn naam moest juist op een onzichtbare manier aanwezig zijn, als een dode tussen de levenden.’ Het verwijderen van het kunstwerk vindt hij een belediging voor Dick van Dijk. De kunstenaar eist bovendien schadevergoeding voor het vernielen van zijn werk. ‘De 1700 Euro die ze van mij willen, vorder ik ook terug. We kunnen dit met gesloten beurs afhandelen.’De film van de performance zou tijdens de jubileumtentoonstelling te zien zijn op een videoscherm, gevat in een rode lijst en een groen stuk kunstgras. Zolang FC Twente de rekening niet intrekt, zet Van Dijk zijn beeldscherm echter op zwart. In een verklarende tekst wordt de schuld van de ruzie gelegd bij FC Twente en Eugenio Porcu.