Nieuws Actueel

Gratis tandarts in opmars

Jeroen Jansen 17 februari 2014

Inwoners van IJburg kunnen een flinke kostenpost schrappen: ze kunnen gratis tandartscontroles krijgen bij tandartsenpraktijk Familie Clinique Rietland. De concurrentie is not amused, schrijft Parool vandaag op haar website.

Tijdens dit gratis consult kijkt de tandarts wat er allemaal mis is met het gebit en kun je een vrijblijvend behandeladvies in je zak steken. Dit om meer mensen naar de tandarts te lokken. De patiënt kan zelf beslissen om zich te laten behandelen. Die behandeling zal niet meer gratis zijn.

Petra Koffeman is degene die de controles uitvoert. Zij zegt tegen de Amsterdamse krant dat het een product is van de crisis. "Door de economische malaise wil iedereen overal op besparen. Ook op de tandarts. Dat is geen goede ontwikkeling. Een gaatje gaat nooit meer weg. Je kunt het hooguit vullen en daarmee de pijn wegnemen. Het ergste wat je kan overkomen na de controle is dat je weet wat zich afspeelt in je mond, dat is altijd nog beter dan helemaal niet gaan."

Veel mensen vinden het tegenwoordig te duur om naar de tandarts te gaan. Te meer omdat de verzekering het niet altijd dekt. Dat betekent dat in 2013 23 procent van de volwassenen minder vaak naar de tandarts ging, zo berekende de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (NMT). Volgens de NMT de actie op IJburg een bijzondere die voor veel mensen net even dat duwtje in de rug kan zijn om toch naar de tandarts te gaan.