Nieuws Actueel

Gratis trouwen in Leusden 'te populair' onder moslims

Van onze redactie 23 mei 2015

Image 4943430

Om de wachtlijsten van enkele maanden tegen te gaan, kan gratis trouwen in Leusden voortaan alleen nog maar als minstens één van de partners in de gemeente woont. Gratis trouwen kan op twee momenten op maandagochtend. 65 procent van de bruidsparen kiest in Leusden voor een kosteloze ceremonie. Circa 70 procent van deze groep is moslim, blijkt uit de interne informatie die deze krant in handen heeft.

Volgens de gemeente is de oorzaak dat moslims na het trouwen voor de wet, gaan voor de 'echte' bruiloft in de moskee. Vooral het grote (en vaak dure) feest daarna. Leusden had deze informatie liever niet naar buiten zien gaan. ,,Het is een opvallend percentage, vandaar dat het intern wel is uitgewisseld," aldus een woordvoerder,,Maar tegelijkertijd voegt het wat ons betreft niets toe om het te melden," vervolgt ze. ,,Het gaat ons erom dat we de wachtlijst te lang vinden en Leusdenaren daardoor volgens ons te moeilijk gratis kunnen trouwen. Dat willen we met deze nieuwe voorwaarde aanpassen. Door wat of door wie die wachtlijst dan komt, doet wat ons betreft absoluut niet ter zake." De Leusdense trend is niet te ontwaren in buurgemeenten. Ook daar is er een wachtlijst voor gratis trouwerijen, van enkele weken tot maanden lang. Maar dat het vooral moslims zouden zijn die gebruik maken van deze mogelijkheid, daar zeggen woordvoerders op andere gemeentehuizen zich niet in te herkennen. ,,Wij vragen nooit aan bruidsparen welke geloofsovertuiging ze hebben," zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort. ,,Dus dat kunnen wij niet weten."

Dat Leusden de regels voor gratis trouwen moet aanscherpen, heeft volgens de officiële motivatie niets te maken met het relatief grote aantal moslims dat van deze optie gebruikmaakt. Leusden zegt dat de populariteit van het (gratis) trouwen vooral te danken is aan haar tolerante beleid en de groene omgeving. Dit draagt de gemeente dan ook volop uit. Een paar maanden geleden plaatste Leusden filmpjes op zijn website, waarin de buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand zich aan de buitenwereld presenteerden. Burgemeester Vermeulen zette Leusden in haar filmpje nadrukkelijk op de kaart als dé trouwgemeente bij uitstek. In Leusden kunnen verliefde koppels, anders dan in veel andere gemeenten in de regio, zélf een trouwambtenaar uitkiezen. Ook kunnen ze op elk gewenst moment van de dag en overal binnen de gemeente officieel in de echt verbonden worden. ,,Of het nu op het gemeentehuis, in je eigen huis of tuin, in je favoriete kroeg of in het bos is,'' aldus de Leusdense woordvoerder.