Nieuws Actueel

Grave onder aan mkb-lijst

Grave is in de regio het slechtste jongetje van de klas als het gaat om de dienstverlening aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Dat schrijft De Gelderlander.

Joost Ariaans 28 november 2016

Kleurrijk 1065

Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat MKB-Nederland liet uitvoeren. Sint Anthonis scoort niet veel beter. Sterker nog, de twee gemeenten bivakkeren op de landelijke lijst van 390 gemeenten onderin: Sint Anthonis staat op plek 377, Grave op 385.

PrikkelenIedere twee jaar wordt de ondernemersvriendelijkheid van gemeenten gemeten. Doel is, volgens MKB Nederland 'gemeenten te prikkelen'. Niemand vindt het prettig om slecht te scoren. Gemeenten die dat wel doen, doen er alles aan om zich te verbeteren, is de achterliggende gedachte.

Nou valt dat in het geval van Sint Anthonis en Grave tegen. Zijn de cijfers nu niet best, twee jaar geleden was dat niet anders. Toen stond Sint Anthonis op 405 en Grave op 403. Het lijkt dat de twee gemeenten een fractie beter zijn gaan presteren, maar dat is slechts minimaal: er waren toen namelijk meer gemeenten: 407.

TeleurgesteldIn een reactie laat de gemeente Sint Anthonis weten teleurgesteld te zijn over het resultaat. In het gemeentehuis waren ze juist in de veronderstelling goed bezig te zijn.

Na de vorige afstraffing is volgens de gemeente 'flink geïnvesteerd in de relatie met ondernemersverenigingen en in de dienstverlening'. Maar kennelijk onvoldoende. Reden voor de gemeente om 'opnieuw de handschoen op te pakken'. De plaatselijke VVD heeft inmiddels vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Volgens de liberalen doen die de laatste tijd of alles geweldig gaat, maar blijkt dat allerminst uit de cijfers. De partij wil daar een verklaring voor.

GraveBij de gemeente Grave kan nog niemand reageren. "De wethouder kent het onderzoek niet", meldt een woordvoerder. Ook ondernemersvereniging Graveon zegt de inhoud van het rapport niet te kennen en kan er daarom niet op ingaan.