Nieuws Actueel

Greenteam Twente presenteert nieuwe waterstofauto

Van onze redactie 22 april 2015

Greenteam Twente Alyssa Van Duijne Emiel Muijderman

De waterstofauto van het Greenteam, de H2Zero, werd dinsdagmiddag gepresenteerd aan het publiek. ,,Sinds 2011 doen wij al mee aan de Shell Eco Marathon, omdat we honderd procent geloven in waterstof als dé toekomst”, zegt Alyssa van Duijne van het Greenteam. Waterstof heeft volgens Van Duijne veel voordelen. „Je zou met 1 liter waterstof wel 800 kilometer kunnen rijden. Zoveel meer dan de actieradius van een elektrische auto. Bovendien: je hebt een half uur nodig om een elektrische auto weer op te laden. Een waterstoftank vul je in drie minuten. Daarom zien wij de auto op waterstof als het optimale toekomstplaatje.”

Kosten

Het ontwikkelen van de H2Zero kost ongeveer 100.000 euro. Via crowdfunding wordt 5.000 euro ingezameld. Ter vergelijking: het ontwikkelen van de zonnewagen van het Solar Team Twente kost liefst een miljoen. Via crowdfunding wordt 10.000 euro daarvoor ingezameld. Alyssa van Duijne denkt niet dat de teams bij het zoeken naar geldschieters elkaar in de wielen rijden. „Ik denk dat we beiden een specifieke groep aanspreken. De een heeft iets speciaals met zonne-energie, de ander met de waterstofmotor. We merken niet dat we elkaar dwarszitten.”

Samenwerking

De teams zien elkaar ook niet als concurrent. Maar veel samenwerking is er ook niet. Van Duijne: „Dat komt voor een deel omdat we elk de werkplaats ergens anders hebben en dat helpt niet. Dat is jammer. We kunnen op bepaalde vlakken misschien best iets van elkaar leren. Bijvoorbeeld als het gaat over toepassing van bepaalde materialen. Hoe lichter de auto is hoe beter. Of op het gebied van aerodynamica. Maar tegelijkertijd is het wel zo, dat je niet heel eenvoudig dingen van elkaar kunt overnemen. Onze auto heeft meer het uiterlijk van een stadsauto, dat heeft invloed op de aerodynamica. En bij de zonnewagen gaat het om topsnelheid. Dat stelt ook weer heel andere eisen aan het materiaal.”

Foto: Alyssa van Duijne van het Greenteam Twente, met op de achtergrond de waterstofauto. (Emiel Muijderman)