Nieuws Actueel

'Griek moet vertrouwen herstellen'

Rik Nizet 11 juli 2015

Grexit vrouw cant pay wont pay griekenland 335

De Grieken zullen nog wel een aantal toezeggingen moeten doen voordat eurolanden bereid zijn te gaan praten over een derde steunpakket voor het noodlijdende land. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes zaterdag voor aanvang van de ingelast vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) over Griekenland. Vertrouwen herstellen, daar draait het om.

Door een officiële aanvraag te doen en uitgewerkte hervormings- en besparingsplannen in te dienen hebben "de Grieken een stap gezet'', zei Wiebes. Volgens Wiebes is uit de toetsing van de voorstellen door de experts van de geldschieters gebleken dat er "nog wel wat voorwaarden ingevuld moeten worden voordat onderhandelingen begonnen kunnen worden''. Volgens de staatssecretaris, die Nederland vertegenwoordigt omdat minister Jeroen Dijsselbloem voorzitter is, zijn de experts kritisch over de plannen.

Afgewezen voorstellenHet vertrouwen in de Grieken heeft bij de eurolanden een flinke deuk opgelopen, zei Wiebes. "Dit gaat over voorstellen die massaal zijn afgewezen en waarover de Griekse regering zei dat het ook het beste was deze te verwerpen. Daar zijn grote zorgen over." Wiebes wil echt zeker weten dat de Griekse regering deze plannen ook daadwerkelijk van plan is uit te voeren.

ImplementatiekrachtOok in het verleden waren er grootse plannen, maar werden die niet uitgevoerd. Wiebes noemde dit het "gebrek aan implementatiekracht'' van de Grieken. Hij doelde onder meer op het privatiseren van overheidsbedrijven. "Er waren grote ambities maar er is maar een snippertje van terechtgekomen."