Nieuws Actueel

Grieken dienen verzoek in bij noodfonds ESM

Van onze redactie 8 juli 2015

Image 5065152

Dinsdag werd duidelijk dat de Grieken opnieuw formeel om steun moesten vragen bij het ESM, voordat er over verdere hulp kan worden gepraat met de andere eurolanden. Athene vroeg vorige week al om 29 miljard euro aan leningen, verspreid over twee jaar, uit het ESM. Door het referendum van afgelopen zondag is de situatie rond het land volgens de andere eurolanden echter zodanig veranderd, dat een nieuw verzoek noodzakelijk werd geacht.

Details over het nieuwe verzoek werden door het ESM niet bekendgemaakt. De aanvraag wordt naar verwachting woensdagmiddag telefonisch besproken door de ministers van Financiën van de eurolanden, verzameld in de eurogroep.

Griekenland kreeg dinsdagavond tot uiterlijk donderdag de tijd om met concrete voorstellen te komen voor bezuinigingen en hervormingen, die als voorwaarde gelden voor nieuwe steun. Die voorstellen worden vervolgens doorgerekend door de experts van de geldschieters van Griekenland, waarna de eurogroep zich er zaterdag over buigt. Zondag is het de beurt aan de regeringsleiders van de 28 landen van de EU. Zij hakken dan de knoop door over de toekomst van Griekenland in de eurozone.