Nieuws Actueel

Grieken keren zich tegen bezuinigingsbeleid

Rik Nizet 26 januari 2015

Griekenland heeft zich zondag uitgesproken tegen het strenge bezuinigingsbeleid. De links-radicale partij Syriza werd zondag de grootste tijdens de verkiezingen, maar haalde nipt geen absolute meerderheid in het Griekse parlement. De partij komt twee zetels te kort.

Met bijna 95 procent van de stemmen geteld, had de partij van Alexis Tsipras in de nacht van zondag op maandag ruim 36 procent van de stemmen gehaald. Dat is goed voor in elk geval 149 zetels en misschien 150. Om alleen te kunnen regeren, waren 151 zetels nodig.

De hele avond spande het erom of Syriza een absolute meerderheid zou halen. De leider van Syriza heeft nu drie dagen de tijd een nieuwe regering te vormen.

De regerende partij Nieuw Democratie is tweede geworden en stond op 27,8 procent van de stemmen. Als Syriza het niet voor elkaar krijgt snel een coalitie te vormen, is de ND aan zet. De derde plaats is voor de neofascistische Gouden Dageraad, die 6,3 procent van de stemmen haalde.

BankroetDe 40-jarige Tsipras maakte zich bij veel Grieken populair door zich te verzetten tegen de Europese Unie. Griekenland is op een haar na bankkroet en wordt financieel in leven gehouden door andere Europese landen. In ruil voor leningen moest Griekenland afgelopen jaren wel streng bezuinigen, lonen verlagen, belastingen verhogen en de schulden terugbetalen.

Maar Tsipras wil een heel andere koers varen en vindt dat er een eind moet komen aan de bezuinigingspolitiek. Net als veel Grieken, van wie een groot deel werkloos is. Dat Syriza heeft gewonnen is een schrikbeeld voor de EU, omdat dit zou kunnen betekenen dat Griekenland de eurozone verlaat.

Geschiedenis geschreven"Wij hebben vandaag geschiedenis geschreven", zei Tsipras zondagavond in de Griekse hoofdstad Athene na de verkiezingsoverwinning. ,,Vanaf morgen begint het harde werken.'' Duizenden aanhangers gingen na afloop uitzinnig de straten op.

Tsipras zegt bereid te zijn om met de EU te praten over een "eerlijke en werkbare oplossing''. De grootste fractie in het Europees Parlement EVP is teleurgesteld over de uitslag en zegt dat het juiste en oprechte pad van premier Antonis Samaras niet was erkend.