Nieuws Actueel

Grieken kloppen niet aan bij Rusland

Lotte Grimberg 18 juni 2015

Griekenland heeft niet bij Rusland aangeklopt voor financiële steun. Dat liet de Russische plaatsvervangend onderminister van Financiën, Sergei Storchak, donderdag weten.

Volgens Storchak heeft Rusland niet de budgettaire middelen om Griekenland te helpen. De Russische overheid is volgens de bewindsman meer geïnteresseerd in normale verstandhoudingen tussen Griekenland en al zijn partners. Moskou wil de spanningen niet verder vergroten.

De Griekse premier Alexis Tsipras bracht in april een bezoek aan president Vladimir Poetin in Moskou. Destijds werd gemeld dat Tsipras niet om economische hulp heeft gevraagd. Tsipras is donderdag bij een economisch forum in Sint-Petersburg, waar hij Poetin zal ontmoeten.

Poetin liet op het forum weten dat Rusland zuinig moet zijn met zijn voorraden aan buitenlandse valuta en goud en deze niet moet verspillen. Die voorraden vormen volgens hem ,,een veiligheidsnet'' dat kan helpen de politieke stabiliteit in Rusland te behouden. De Russische economie heeft veel last van de westerse sancties vanwege de crisis in Oekraïne en de sterk gedaalde olieprijs.