Nieuws Actueel

Grieken plunderen hun bankrekening

Rik Nizet 17 april 2015

Bankrekening plunderen middelgroot

De landen in het zuidoosten van Europa bereiden zich voor op een mogelijk faillissement van Griekenland. Dat meldde de Griekse krant Kathimerini vrijdag.

Volgens de krant hebben de centrale banken van Bulgarije, Albanië, Roemenië, Servië, Cyprus, Macedonië en Turkije de lokale dochterbedrijven van de Griekse banken opgedragen de portefeuilles met Griekse staatsobligaties en kredieten af te stoten. Daarmee worden de Griekse banken praktisch onder quarantaine geplaatst, aldus de krant.

De vier grootste Griekse banken National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus en Eurobank hebben een sterke aanwezigheid in die landen met 2500 filialen en circa 40.000 werknemers.ZorgenOok de Grieken zelf lijken steeds bezorgder te worden over de financiële toekomst van hun land. Ze trekken hun bankrekeningen in rap tempo leeg. In maart haalden Grieken nog eens 5,5 miljard euro van bankrekeningen nadat in de voorgaande maanden ook al vele miljarden werden opgenomen. Er stond eind maart nog circa 135 miljard euro op Griekse bankrekeningen. Volgens Kathimerini hebben Grieken nu ongeveer 15 miljard euro aan contant geld liggen.