Nieuws Actueel

Grieken voldoen afbetalingen

Lotte Grimberg 20 juli 2015

Griekenland voldoet maandag zijn uitstaande betalingen van in totaal 6,8 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldde het Griekse ministerie van Financiën maandagochtend.

De betalingen hangen samen met het akkoord dat Griekenland een week geleden sloot met de andere eurolanden. Daardoor kan er worden onderhandeld over een nieuw pakket noodleningen en wordt Griekenland voorzien van een overbruggingskrediet voor de komende maanden. Daarmee kan het land voldoen aan de aflossingsverplichting bij onder meer de ECB.

Het IMF liet weten 2 miljard euro te hebben ontvangen van Griekenland, waarmee de betalingsachterstand van dat land volledig is ingelopen. De internationale geldschieters "staat nu weer klaar om Griekenland te helpen bij de terugkeer naar financiële stabiliteit en economische groei'', aldus een zegsman.

Griekenland werd vrijdag een overbruggingskrediet van 7,2 miljard euro toegezegd uit het noodpotje van de Europese Commissie. Binnenkort beginnen de onderhandelingen over het nieuwe steunpakket, dat het noodlijdende land in de komende drie jaar in totaal van ongeveer 86 miljard euro moet voorzien. De onderhandelingen nemen naar verwachting enkele weken in beslag.