Nieuws Actueel

Grieken werkten aan nieuwe munt

Lotte Grimberg 27 juli 2015

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis werkte in de eerste maanden van dit jaar aan een gedetailleerd plan voor de manier waarop Griekenland zou kunnen overstappen op een nieuwe munt. Dat bevestigde hij maandag in zijn blog.

Varoufakis ging daarmee in op nieuwe berichten over de Grexit-plannen, die zondag verschenen. Daarin kwam naar voren dat Varoufakis met enkele medewerkers aan de opzet van een parallel betalingssysteem werkte, dat de euro zo nodig zou kunnen vervangen.

Volgens Varoufakis was er een uitgewerkt 'Plan B'. Het zou echter bijzonder ingewikkeld zijn geweest om het daadwerkelijk uit te voeren. Het plan voorzag in de opzet van een nieuw betalingssysteem met behulp van systemen die worden gebruikt bij de inning van belastingen.

GrexitDe voormalige minister benadrukte dat het ging om voorbereidingen voor het geval de andere eurolanden Griekenland uit de euro zouden willen zetten. Zo'n Grexit was niet het doel van de Griekse regering, of de groep die aan Plan B werkte, aldus Varoufakis.

Ondertussen zijn vertegenwoordigers van de geldschieters van Griekenland maandag in Athene aangekomen voor de onderhandelingen over nieuwe financiële steun aan het noodlijdende land. De gesprekken over de voorwaarden voor nieuwe steun zijn direct na aankomst van de vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds begonnen.

Zij moeten uiteindelijk tot overeenstemming zien te komen over een pakket dat Griekenland in totaal van zo'n 86 miljard euro voorziet om de komende drie jaar mee door te komen. Dat bedrag zal niet alleen uit noodleningen bestaan. Ook de privatisering van Griekse staatseigendommen moet enkele tientallen miljarden euro's in het laatje gaan brengen.