Nieuws Actueel

Grieken willen niet bezuinigen

Lotte Grimberg 8 juli 2015

Griekenland vlag protest athene 335

Griekenland wil een oplossing voor de enorme financiële problemen, zonder verdere bezuinigingen die het land naar de rand van de afgrond hebben gebracht. Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij beloofde dat Griekenland woensdag nog een formeel verzoek voor een nieuwe lening stuurt aan het noodfonds ESM.

Tsipras zei een mandaat van het Griekse volk te hebben om een sociaal rechtvaardige oplossing van het Griekse probleem te zoeken, zonder de fouten uit het verleden. Hij zei dat als er geen groei komt Griekenland nooit uit de crisis kan komen. Daarvoor moet "zonder taboes'' worden gekeken naar de enorme publieke schuld. Ook moeten de kartels in Griekenland worden aangepakt, en moet er meer controle komen op de overheidsuitgaven.

BelastingontduikingHet Griekse belastingsysteem is volgens Tsipras volledig ingestort, mede omdat "nergens zo hard en lang'' is bezuinigd als in Griekenland. Hij wil dat de belastingontduiking eindelijk wordt aangepakt.

De bezuinigingsprogramma's van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor een "explosie van armoede en werkloosheid'', aldus Tsipras. "We willen een uitweg, we willen akkoord met onze partners en een waardige uitweg uit de crisis'', vervolgde Tsipras. "Er moet licht zijn aan het eind van de tunnel.''