Nieuws Actueel

Grieken willen opnieuw steun

Lotte Grimberg 8 juli 2015

Het Europese noodfonds ESM heeft een nieuw verzoek voor financiële steun ontvangen van Griekenland. Dat maakte het ESM woensdag bekend, meldde persbureau Reuters.

De aanvraag is ook gestuurd naar de eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, liet de woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem weten via Twitter."Aanvraag voor ESM-steun ontvangen van Griekse regering'', stond er onder meer.

Nieuw verzoekDinsdag werd duidelijk dat de Grieken opnieuw formeel om steun moesten vragen bij het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), voordat er over verdere hulp kan worden gepraat met de andere eurolanden. Athene vroeg vorige week al om 29 miljard euro aan leningen, verspreid over twee jaar, uit het ESM. Door het referendum van afgelopen zondag is de situatie rond het land volgens de andere eurolanden echter zodanig veranderd, dat een nieuw verzoek noodzakelijk werd geacht.

Details over het nieuwe verzoek werden door het ESM niet bekendgemaakt. Volgens persbureau Bloomberg betreft het een aanvraag voor een driejarige lening. In ruil daarvoor zou Griekenland volgende week al hervormingen van het belasting- en pensioenstelsel doorvoeren. De Griekse regering zou die voorstellen uiterlijk donderdag verder toelichten.

TelefonischDe aanvraag wordt woensdagmiddag telefonisch besproken door de ambtenaren die de eurogroep voorbereiden. Er is geen telefonisch overleg gepland tussen de ministers, meldde de woordvoerder van Dijsselbloem.

Griekenland kreeg dinsdagavond tot uiterlijk donderdag de tijd om een officiële aanvraag te doen voor steun én met concrete voorstellen te komen voor bezuinigingen en hervormingen, die als voorwaarde gelden voor nieuwe steun. Die voorstellen worden vervolgens doorgerekend door de experts van de geldschieters van Griekenland, waarna de eurogroep zich er zaterdag over buigt. Zondag is het de beurt aan de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 landen van de EU. Zij hakken dan de knoop door over de toekomst van Griekenland in de eurozone.