Nieuws Actueel

'Grieken willen tussenoplossing'

Van onze redactie 7 juli 2015

Image 5063867

,,Het Griekse voorstel betreft een akkoord tot en met het einde van de maand'', aldus de bron. ,,In die periode kan dan een omvangrijk, levensvatbaar akkoord worden voorbereid.''

De Griekse overheid en banken verkeren in acute geldnood door het uitblijven van een akkoord over verdere noodsteun voor het land. Griekenland heeft daardoor sinds deze maand een achterstand van betalingen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), terwijl de banken al ruim een week dicht zijn.

Staatsleningen Een tussenoplossing kan verdere problemen met schuldeisers voorlopig voorkomen en kan er mogelijk voor zorgen dat de Europese Centrale Bank (ECB) Griekse banken meer noodsteun toestaat. Doordat de ECB het plafond voor noodsteun afgelopen anderhalve week niet heeft verhoogd, moeten de Griekse banken gesloten blijven om hun ondergang te voorkomen.

Een tijdelijk akkoord kan ook voorkomen dat de problemen van Griekenland met de ECB verder oplopen. Griekenland moet op 20 juli voor 3,5 miljard euro aan staatsleningen aflossen die in handen zijn van de centrale bank. Een wanbetaling op die leningen zal de positie van Griekenland binnen de eurozone verder verzwakken.