Nieuws Actueel

Griekenland blijft zorgen voor nervositeit

Van onze redactie 8 juli 2015

Image 5065052

De AEX-index stond rond 11.30 uur 0,2 procent hoger op 457,32 punten en de MidKap koerste nagenoeg onveranderd op 683,58 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs boekten winsten tot 0,7 procent.

,,In de aanloop naar de 'ultieme deadline' voor Griekenland op zondag zal de nervositeit op de Europese aandelenmarkten aanhouden'', verwacht Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments. ,,Het is absoluut noodzakelijk dat er duidelijkheid komt''. Een eventuele teloorgang van Griekenland is volgens Nugteren in economische zin goed op te vangen vanwege het geringe aandeel van Griekenland in de Europese economie, die volgens hem steeds sterker wordt.

Alcoa

De Amerikaanse aluminiumfabrikant Alcoa komt woensdagavond als eerste met cijfers over het afgelopen kwartaal naar buiten. Volgende week komt ook in Nederland het zogeheten cijferseizoen op gang met de kwartaalresultaten van chipmachinefabrikant ASML op woensdag. ,,Ik vrees dat de cijfers uit het bedrijfsleven voorlopig overschaduwd worden door macro-economische ontwikkelingen, maar misschien komen ze meer in de spotlight na een Grieks akkoord'', zei Nugteren.

Woensdagochtend was er weinig bedrijfsnieuws om op te handelen. Air France-KLM (plus 2 procent) was een van de sterkste stijgers op het Damrak. De luchtvaartcombinatie vervoerde in juni meer passagiers dan een jaar eerder, maar zag de omzet in die periode dalen.

Randstad

Uitzender Randstad koerste 1,2 procent lager. Het bedrijf werd door Rabobank van de favorietenlijst gehaald, maar juist door de Britse bank HSBC opgenomen in diens 'EU Super 10'-lijst. Rabobank verwacht dat de resultaten van Randstad over het tweede kwartaal ,,solide'' zullen zijn, maar niet spectaculair.

In Londen steeg Barclays 3,3 procent nadat de bank onverwacht het vertrek van bestuursvoorzitter Antony Jenkins aankondigde.

De euro was 1,1039 dollar waard, tegen 1,0950 dollar bij het sluiten van de beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 52,35 dollar, terwijl Brentolie 0,2 procent duurder werd op 56,95 dollar per vat.