Nieuws Actueel

Griekenland dreigt met nieuwe verkiezingen

Van onze redactie 5 juni 2015

Image 4976394

,,De geldschieters willen harde maatregelen opleggen. Als ze deze chantage van de regering niet inslikken, moeten we alternatieven zoeken, zoals verkiezingen'', zei Stratoulis, die bekend staat als een havik binnen het linkse kabinet.

Stratoulis komt uit de uiterst linkse vleugel van regeringspartij Syriza. Het is niet duidelijk of hij met zijn uitspraken de hele partij vertegenwoordigt. Uit een opiniepeiling bleek vrijdag dat 37 procent van de Grieken nieuwe verkiezingen wil, terwijl 45 procent hoopt dat Griekenland tot een compromis kan komen met de internationale geldschieters.

Tweespalt

Het land moet deze maand vier betalingen doen aan het Internationaal Monetair Fonds voor in totaal circa 1,6 miljard euro. Dat bedrag moet uiterlijk op 30 juni op de rekening van het IMF zijn bijgeschreven.

Premier Alexis Tsipras spreekt vrijdag het Griekse parlement toe over de moeizame onderhandelingen. Tsipras kampt met tweespalt in eigen gelederen en moet alle neuzen dezelfde kant op krijgen. De overige leden van de eurozone willen uiterlijk op 14 juni een akkoord kunnen presenteren.