Nieuws Actueel

Griekenland drukt beurzen in de min

Van onze redactie 29 juni 2015

Image 5041541

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,5 procent lager op 482,44 punten. Bij opening ging de Amsterdamse hoofdindex 4 procent omlaag. De MidKap daalde 1,8 procent tot 718,43 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten tot 2,6 procent lager en de FTSE in Londen daalde 1,4 procent.

De beurs in Griekenland blijft de komende week gesloten, net als de Griekse banken. De Griekse overheid heeft de financiële sector op slot gegooid om te voorkomen dat het land omvalt door de enorme uitstroom van kapitaal van de afgelopen tijd. Het besluit om de banken te sluiten, volgt op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de noodsteun die aan de Griekse banken kan worden verleend niet verder wordt uitgebreid.

Referendum

Griekenland, dat afgelopen weekeinde zijn geldschieters schoffeerde door een referendum voor te stellen, is volgens sommige politici nog niet compleet afgeschreven. Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economie en Financiën) stelde tegenover de Franse radio dat er nog ruimte is voor verdere onderhandelingen. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie gaf aan zich ,,een beetje verraden'' te voelen door Athene. De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de Grieken zelf zullen moeten bewegen om uit de impasse te komen.

Banken en verzekeraars stonden bij de sterkste dalers in Amsterdam. ING (min 4,1 procent) bungelde onderaan in de AEX, die geen enkele stijger kende. Aegon leverde 2,1 procent in en Delta Lloyd verloor 2,7 procent.

Banken

Ook elders in Europa behoorden banken tot de grootste verliezers. Zo moest Barclays in Londen 2,2 procent achteruit, in Frankfurt daalden Commerzbank en Deutsche Bank tot 4,2 procent en verloren Crédit Agricole en Société Générale in Parijs tot 4,3 procent.

De euro werd verhandeld voor 1,1117 dollar, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 58,53 dollar. Brent werd 1,9 procent goedkoper op 62,04 dollar.