Nieuws Actueel

Griekenland en ECB hete hangijzers

Rik Nizet 1 juni 2015

Exit groot

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters en het commentaar bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) behoren tot de heetste hangijzers in de komende beursweek. Andere aandachtspunten zijn de vergadering van OPEC over het productieniveau en de banengroei in de VS.

De handel op de Europese aandelenbeurzen werd vorige week sterk beïnvloed door de Griekse tragedie. Halverwege de week veerden de graadmeters op na berichten dat een akkoord in aantocht was, maar op vrijdag werd duidelijk dat van overeenstemming nog lang geen sprake is. De AEX in Amsterdam eindigde vrijdag met een verlies van 1,7 procent op 493,56 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs leverden zelfs 2,3 en 2,5 procent in.

RapportenOp maandag staat een flink aantal macro-economische rapporten op de rol, waaronder de consumentenbestedingen en de industriële productie in de VS, de inflatie in Duitsland en de industriële bedrijvigheid in China. In Nederland komt het CBS onder meer met een rapport over de bouw in het eerste kwartaal.

OESODe Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) begint op dinsdag aan een congres in Parijs. Tot de sprekers behoren secretaris-generaal Angel Gurría en voorzitter van de raad van toezicht bij de ECB Danièle Nouy. Op de slotdag, woensdag, is er ook spreektijd ingeruimd voor premier Rutte.

ECBDe ECB vergadert woensdag in Frankfurt. President Mario Draghi licht halverwege de middag het rentebesluit toe en laat zich mogelijk uit over de onderhandelingen met Griekenland. De OPEC buigt zich woensdag in Frankfurt over de vooruitzichten voor de mondiale energiesector. Het oliekartel weigerde eind vorig jaar zijn productie te verlagen waarna de prijs per vat sterk daalde.

De Britse centrale bank vergadert donderdag. Naar verwachting blijft de rente op het historisch lage niveau van 0,5 procent, maar nu de Britse inflatie voor het eerst sinds 1960 negatief is, wordt de bijeenkomst op de voet gevolgd door de markten.

Vrijdag is de zoveelste 'D-Day' voor Griekenland. Het land moet die dag 300 miljoen euro aflossen aan het IMF, als onderdeel van 1,5 miljard euro aan terugbetalingen in juni. In de komende negen jaar moet circa 20 miljard euro worden afbetaald.