Nieuws Actueel

Griekenland gaat privatiseren

Caroline Spilt 19 oktober 2015

Griekenland 1

De Griekse regering maakt werk van de door de eurolanden afgedwongen privatiseringen. Dat stelt het hoofd van de instelling die verantwoordelijk is voor de verkoop van Griekse staatsbezittingen in een maandag gepubliceerd interview met zakenkrant Financial Times.

De onderhandelingen over de privatiseringen lagen lange tijd stil, na de machtsgreep eind vorig jaar van de links-radicale partij Syriza. Deals met betrekking tot de verkoop van belangen in havens, vliegvelden en het spoor liggen nu echter weer op schema, stelde Stergios Pitsiorlas. Die verkopen kunnen volgens hem begin volgend jaar worden afgerond, waarmee miljarden euro's beschikbaar zouden komen voor de afbouw van de Griekse staatsschuld.

Heel andere economie"Dit zijn transacties die een grote economische impact zullen hebben'', aldus Pitsiorlas. "Als ze zijn afgerond, ziet het beeld voor de Griekse economie er heel anders uit.''

50 miljardHet agentschap dat verantwoordelijk is voor de privatiseringen verwacht volgend jaar 3,5 miljard euro aan opbrengsten te kunnen realiseren. In de komende jaren moeten de verkopen in totaal 50 miljard euro opleveren. Dat bedrag is overeengekomen met de andere eurolanden, in ruil voor de nieuwe noodleningen die deze zomer na lang steggelen werden beloofd.

PrioriteitDe eerste prioriteit ligt bij de afronding van de overeenkomst met het Duitse bedrijf Fraport voor de exploitatie van veertien vliegvelden. Daarna moeten het havenbedrijf van Piraeus en de uitbater van de Griekse spoorwegen volgen.